5 august 2016

Cu bastonul prin Bucureşti 2016

ARCEN lansează duminică, 7 august 2016, de la ora 18:00, a 7-a ediție a proiectului de trasee-culturale pietonale „Cu bastonul prin București”, propunând bucureștenilor un nou traseu. Din 7 august până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18:00, de la Palatul de Justiție din Splaiul Independenței nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domnița Bălașa) și până în str. George Georgescu, ghizii ARCEN îi conduc pe bucureșteni prin una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureștiului. Participarea este gratuită.

afis_baston

Un adevărat memorial al demolărilor de acum 30 de ani, zona Podul Calicilor – Calea Rahovei Veche, Mahalaua Sfinții Apostoli și Antim mai păstrează încă rămășițele organice ale unui țesut urban care a fost șters cu buldozerul de pe harta orașului.

Pe parcursul traseului, mergând pe străzile Sfinții Apostoli – Palatul de Justiție – Danielopol Gheorghe – Apolodor – Vânători – Bulevardul Unirii – Mitropolit Antim Ivireanul – Gladiolelor – George Georgescu, întâlnim un peisaj urban inedit pentru centrul unei capitale europene și vorbim despre ceea ce vedem sau nu mai vedem în materie de arhitectură, istorie și povești. În încercarea de a ne imagina atmosfera de la sud de Dâmbovița, din cele mai importante epoci, ne amintim de Halele Centrale, Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Antim, de obiceiuri din casele și familiile vechi bucureștene, istorii despre mahalale și personajele lor și povești din timpul marilor demolări, reușind poate să actualizăm o parte din viața și ritmul unui oraș dispărut definitiv.

Noutatea acestei ediții este că traseul este însoțit și de un material vizual care îi ajută pe participanți să înțeleagă modificările brutale prin care s-a intervenit în această zonă la nivel urbanistic și identitar.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Cu bastonul prin Bucureşti 2016"

  1. ivanov spune:

    Iar aţi început să vă lamentaţi cu demolările? Ăia măcar au construit ceva în loc.
    Au mutat unele biserici, prin ingenioase metode de subminare. Dar ca să ai o capitală europeană modernă, sistematizată, cu trafic fluent, mai trebuie să şi demolezi. Nu poţi intra în Europa pe Mahalaua Sfinţilor Apostoli, trecând Podul Calicilor.
    Modernizarea Parisului s-a făcut acum peste o sută de ani, când s-au demolat sute de clădiri din secolele trecute, deci cu oarecare valoare istorică. Şi atunci s-au lamentat unii şi alţii. Iar Turnul Eiffel a fost socotit atunci kich-ul kich-urilor. Iar acum este emblematic pentru acest oraş. Dacă vreţi să vedeţi modificări „brutale” uitaţi-vă ce-au făcut ăştelalţi, de la Crin Halaicu încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook