24 august 2007

Cronicile Wardstone

Joseph Delaney este un povestitor înnăscut, cu rădăcini adânci în Lancashire. „Cronicile Wardstone” s-au vândut în peste 500.000 exemplare în 20 de ţări şi îşi merită succesul pe deplin. Drepturile pentru ecranizare au fost cumpărate de Warner Bros, studiourile cinematografice care se ocupă şi de filmele cu Harry Potter. Ca şi J.K. Rowling, Joseph Delaney îşi concentrează thrillerele pe lupta sinistră a puterilor magice şi, ca şi în seria „Harry Potter”, succesul lor iniţial a venit prin intermediul unui entuziasm colectiv în rândul copiilor.

Cea de-a cincea carte din seria „Cronicile Wardstone” este finalizată. Iniţial au fost planificate şase volume, dar probabil că vor mai apărea încă cel puţin trei. În limba română au apărut „Ucenicul Vraciului”, „Blestemul Vraciului” şi „Secretul Vraciului”, iar „Bătălia Vraciului” este în curs de apariţie.

Joseph Delaney îşi aminteşte: „Soţia mea, Marie, se trezea la ora 4 dimineaţa pentru a se duce la lucru, deci eu scriam în fiecare dimineaţă între 6:15 şi 7:30 înainte de a mă prezenta la şcoală”. Apoi glumeşte pe seama sa: „Carolyn Whittaker, singurul agent pe care l-am abordat şi nu m-a refuzat, nu a câştigat niciun sfanţ de pe urma mea în cei zece ani în care am încercat să scriu literatură pentru adulţi. Deci, ca şi Tom (naratorul din Ucenicul Vraciului), am avut o lungă ucenicie”.

Joseph Delaney, fiul unui muncitor, în prezent un bărbat vioi de 62 de ani, cu o barbă încărunţită, s-a născut într-o familie cu patru băieţi, toţi trăind acelaşi coşmar, în care o creatură a răului încercă să-i târască într-o pivniţă a casei lor. Convinşi că vor muri dacă această creatură îşi va îndeplini planul, băieţii făcuseră un pact să se trezească unul pe celălalt în cazul în care unul dintre ei ar avea respectivul coşmar. Delaney a citit numeroase cărţi de literatură fantastică la biblioteca publică din Preston, dar a lucrat fără tragere de inimă ca ucenic al unui inginer, timp de cinci ani, înainte de a obţine rezultate foarte bune la seral şi de a merge la Universitatea Lancaster pentru a studia limba engleză. La 29 de ani, ca profesor, a devenit şeful departamentului de film şi media la Colegiul Blackpool Sixth Form – specializându-se în filme cu vampiri.

Personajul mamei lui Tom este creat după asemănarea mamei lui Delaney, care a murit chiar înainte ca prima carte să fie publicată. Tragedia şi alegerea morală sunt atuuri ale bogăţiei acestei serii. Alice este vrăjitoare, dar, aşa cum Tom îşi dă seama, „nu una pe deplin bună, dar nici pe deplin rea”. Vraciul cel misogin este îndrăgostit de o vrăjitoare lamia (genul descris de Keats), şi mama, adusă înapoi din Grecia unde fusese găsită legată de o stâncă, are un trecut întunecat, precum şi trei cufere misterioase care urmau să fie deschise numai în caz de urgenţă.

Ca orice carte bună pentru copii, eroii sunt şi ei copii, ce descoperă secretele, responsabilităţile şi misterele spirituale ale adulţilor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

4 thoughts on "Cronicile Wardstone"

 1. Gruia andrei spune:

  cum eu sunt primul care spune ceva v-as sfatui sa le cititi pe toate

 2. caroline from paradise kiss spune:

  e super tare aceasta triologie! mi-a placut aproape la fel de mult ca harry potter! si asta inseamna multe, caci sunt nebuna dupa harry potter! de-abia astept sa citesc cartea 4. stiu ca se numeste „batalia vraciului” si in ea, tom si magistrul sau infrunta vrajitoarele de la Pendle. dar mor de nerabdare!!

  ne mai vedem dupa ce citesc cartea a-4-a!!

 3. adi spune:

  Daca era trilogie nu avea doar 3 volume?
  Cartile sunt super si chiar merita citite, am primele 4 volume si deabia astept numarul 5.
  In afara de faptul ca personajul principal este copil, nu vad motivul pentru care au aparut la Corint junior, Le recomand indiferent de varsta, alaturi de seria roata timpului (primele 2 volume, daca a aparut si 3-ul, spuneti-mi) fiind cele mai bune carti fantasy care le-am citit de ceva vreme incoace.

 4. Cristina spune:

  Sunt fantastice cartile,mai ales ca sunt infricosatoare si te tin cu sufletul la gura. Nu il compar cu seria Harry Potter,desi au unele asemanari. Dar e mult mai incitant Cronicile Wardstone :X si sper sa scoata filme cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook