Celebrităţi în sprijinul femeilor cu cancer la sân
Jennifer Aniston, Alicia Keys, Demi Moore şi câştigătoarea Film Independent Spirit Award, Patty Jenkins (cunoscută pentru regia filmului „Monster”) au fost desemnate de Sony Pictures ca membre ale proiectului denumit Project Five, o colecţie de cinci scurtmetraje care vor explora impactul pe care cancerul de sân îl are asupra vieţilor femeilor. Jennifer Aniston, Marta Kauffman (producătoarea sitcom-ului „Friends”), Paula Wagner (cunoscută publicului pentru producţia filmelor „Ultimul samurai” / „The Last Samurai” sau „Misiune imposibilă” / „Mission: Impossible”), Kristin Hahn (producător executiv al filmelor „Cârtiţa” / „The Departed” şi „Schimbul” / „The Switch”), Kevin Chinoy (cunoscut pentru producţia serialelor TV „Greg the Bunny” şi „Warren the Ape”) şi Francesca Silvestri vor fi producători executive al noului proiect, care le va reuni pe Jennifer Aniston şi pe Marta Kauffman pentru prima dată de la încheierea serialului „Prietenii tăi”.
Project Five va îmbina umorul cu drama în încercarea de a se concentra asupra efectelor pe care cancerul la sân şi diagnosticarea acestuia le au asupra relaţiilor şi a modalităţii în care femeile se percep în încercarea de a avea puterea să meargă mai departe, de a găsi tratamentul adecvat şi, în cele din urmă, de a se vindeca de această boală.
Aflaţi sub îndrumarea directă a Martei Kauffman, scenariştii Stephen Godchaux („Spin City”, „Dead Like Me”), Jill Gordon („Cupid”, „My So-Called Life”), Howard Morris („Women Are Crazy, Men Are Stupid”), Deirdre O’Connor („The Electric Company”) şi Wendy West („Dexter”, „The Closer”) au scris câte un film inclus în Project Five care se va afla sub producţia Sony Pictures Television, Echo Films şi Chestnut Ridge Productions.
Jennifer Aniston a declarat că scopul acestui proiect este de a informa, de a distra si de a instiga la dialog, cercetarea şi prevenirea cancerului la sân. Actriţa a adaugat că îşi doreşte ca aceste filmuleţe să impresioneze oamenii şi să le dea puterea femeilor care suferă de cancer la sân de a merge mai departe şi de a face faţă acestor încercări care ne influenţează vieţile tuturor, indiferent cine am fi.
Nancy Dubuc, preşedintele Lifetime Networks, unul din cei mai activi susţinători ai conştientizării impactului pe care cancerul la sân îl are, s-a declarat fană a acestui grup de femei puternice şi inventive. Ea a adăugat că este încântată de faptul că a putut să le ofere acestor femei posibilitatea de a se exprima prin ceea ce ştiu să facă ele mai bine: să distreze publicul şi să construiască poveşti minunate prin care să educe asupra cancerului de sân cu ajutorul acestor filme care promovează speranţa, iubirea şi curajul.
Cancerul la sân este una din principalele cauze care duc la deces în rândul femeilor, una din 8 femei suferă de cancer la sân, iar una din 35 de femei moare din cauza aceastei boli. În timp ce numărul deceselor cauzate de cancer la sân a scăzut, a fost estimate că aproximativ 200.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, iar 40.000 de femei mor din aceasta cauză anual. Cancerul la sân este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor de origine afro-americană, care sunt cu mult mai dispuse la aceasta boală din lipsă de tratament sau pentru că depistarea bolii se face în stadii avansate. În prezent, în Statele Unite ale Americii au fost înregistrate 2,5 milioane de persoane care au supravieţuit în urma depistării acestei boli.
Printre alte filme care au fost dedicate luptei împotriva cancerului se numără: „Living Proof”, film produs de Renée Zellweger, Craig Zadan şi Neil Meron, din distribuţia căruia au făcut parte Harry Connick Jr., Amanda Bynes, Angie Harmon şi Amy Madigan sau „Matters of Life & Dating” cu Ricki Lake. Un alt film, care a primit şi o nominalizare la premiile Emmy în 2007 este „Why I Wore Lipstick to My Mastectomy”, având-o pe Sarah Chalke în rolul principal.