Cel care mă aşteaptă
Editura Polirom a publicat „Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee, roman interzis de două ori, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de ediţii).
Povestea romanului „Cel care mă aşteaptă” este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puţin timp înainte de revoluţia iraniană, şi se concentrează asupra vieţii unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraş dezbinat de conflicte politice şi religioase, aflat într-o permanenţă stare de instabilitate şi nesiguranţă. La vârsta adolescenţei, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgosteşte de un tânăr, în drumul ei spre şcoală. Deşi relaţia lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forţa. Din fericire, se nimereşte să aibă un soţ care îi permite să-şi continue studiile şi care, spre deosebire de bărbaţii din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viaţa pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soţul ei are cu totul alte preocupări decât familia şi că idealurile şi obiectivele sale politice îi pun viaţa în pericol, forţând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare şi nelinişte.
Revista Bukhara spune că este „un roman bun şi sincer, un portret curajos şi franc, căruia nicio instanţă nu-i poate interzice apariţia. De la început până la ultima pagină, Cel care mă aşteaptă este povestea tuturor femeilor din Iran ce luptă pentru drepturile lor.”
Iar revista Cultura punctează: „Parinoush Saniee dă glas tuturor destinelor feminine înlănţuite de tradiţie, tuturor femeilor care luptă chiar cu preţul vieţii pentru ce li se cuvine.”