29 ianuarie 2014

Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor

Curtea Veche Publishing invită cititorii din Iași la un evenient dedicat celor interesați de istorie: vineri, 31 ianuarie 2014, de la ora 16:00, la librăria Orest Tafrali (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, corp A) are loc prezentarea cărții “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” de Adrian Cioroianu, publicată la Curtea Veche Publishing – o carte de istorie cu poveşti reale despre oameni, fapte şi întâmplări care ne-au marcat trecutul în ultimul secol şi jumătate. De asemenea, va fi prezentat volumul “I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866-1888)” de Liviu Brătescu, publicat la Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. La eveniment vor lua cuvântul, alături de cei doi autori, prof. univ. dr. Daniel Barbu, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti şi cercet. şt. Andi Mihalache. Volumul “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” va fi prezentat și în Craiova, pe 14 februarie, și în Cluj, pe 20 februarie 2014.

dublă lansare

Împreună cu TVR, Adrian Cioroianu a trecut la realizarea unui serial de 101 episoade din istoria noastră. Fiecare astfel de episod spune o poveste, în numai 5 minute de film. Paginile cărţii reprezintă, adaptate, scenariile propuse pentru aceste scurte documentare. Sunt poveşti reale, despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta. De la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-am câştigat şi până la tratatele care ne-au modificat frontierele, trecutul nostru este plin de astfel de poveşti. Autorul spune poveşti nu pentru că idealizarea trecutului ar fi obligatorie – ci pentru că Istoria, de fapt, aceasta este: o poveste, pe cât posibil mai apropiată de realitatea de altădată. Un istoric este un cercetător al trecutului, desigur – dar, înainte de toate, el este un profesionist care spune o poveste despre cei ce-au fost şi cele ce s-au întâmplat.

Adrian Cioroianu este autorul volumelor de succes „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) şi „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009), ambele apărute la Curtea Veche Publishing. Născut în 1967, Craiova, este Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (ca profesor, în prezent), unde susţine cursuri (pentru licenţă şi Masterat) de Istorie a regimului comunist din România şi de Istorie a Rusiei postsovietice. Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Românilor şi a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Redactor şi ulterior colaborator permanent al revistei Dilema / Dilema veche (din 1998 până în prezent), prof. Adrian Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy — România, Historia, Istorie şi civilizaţie sau Scrisul românesc (din Craiova) ş.a.

Liviu Brătescu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi, doctor în Istorie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cu teza „I.C. Brătianu şi politica externă a României. 1866-1888”. În anul 2011 a fost bursier post-doctoral în cadrul proiectului „Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate – dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorală” cu tema „Liberali versus conservatori: monumente publice şi memorii concurente în Romania modernă (1866-1914)”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook