20 mai 2021

Călătoriile lui Iser

La cei 140 de ani de la nașterea artistului Iosif Iser (1881 – 1958) Muzeul Național de Artă al României (Sălile Kretzulescu) începând cu 21 mai 2021 deschide publicului o nouă expoziție temporară curatoriată de Alina Petrescu.



Aceasta prezintă o selecție de lucrări ce abordează un gen mai puțin cunoscut din creația artistului: peisajul. Expoziția este structurată pe trei secțiuni – Dobrogea și Orientul apropiat, Franța, Spania – și include 66 de lucrări în tempera, goașă și ulei, din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul Colecțiilor de Artă. Unele dintre lucrări sunt expuse acum pentru prima dată publicului.

Artistul călătorește mult, atât în spațiul european, cât și în țară, descoperind imagini unice, priveliști memorabile, ce vor lansa teme de analiză, concretizate mai târziu în compozițiile sale. În contextul unor deplasări succesive, cele mai multe dedicate studiului, în spații culturale total diferite ca exprimare și formare, peisajul devine pentru artist o adevărată punte de comunicare, subliniind prin compozițiile sale idei, sentimente, impresii pe care le cunoaște și le simte în tot acest timp.

Toate aceste experiențe vor avea un puternic impact asupra operei, artistul decoperind peisajul dobrogean („Zi de târg la Turtucaia”, „Case în Dobrogea”), dar și pe cele de pe malurile Bosforului și cele din Balcic („Vedere de pe Bosfor”, „Vapoare în portul Constantinopol”, „Peisaj din Balcic”), peisajele din Franța („Rue des Saules”, „Peisaj din Franța”, „Plajă la Saint-Malo”) și experiența oferită de Spania („Peisaj din San Felice”, „Miranda del’Ebro”).

Alina Petrescu, curatorul expoziției, spune:

În oricare dintre peisajele pe care le realizează, fie ı̂n plein-air, fie ı̂n atelier, pe baza schițelor făcute ı̂n fața motivului, și indiferent de tehnica ı̂n care alege să se exprime, Iser subordonează totul expresivității plastice, fără să piardă nimic din caracterul specific al locului.

Expoziția este deschisă publicului până pe 29 august 2021, iar pe parcurs, se organziează evenimente cu publicul, ce sunt anunțate ulterior, pe site-ul oficial al muzeului și pe paginile de Facebook.

Programul de vizitare este miercuri – duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Ultima intrare se face la ora 17:30.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook