25 februarie 2019

Ca din întâmplare, femeie

Editura Humanitas Fiction așteaptă publicul la Librăria Humanitas Kretzulescu marți, 26 februarie 2019, ora 19:00, la o „seară italiană” dedicată romanului „Ca din întâmplare, femeie. Regina Cristina a Suediei” de Dario Fo, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu. La eveniment participă Smaranda Bratu Elian reputat italienist, profesor universitar, Laura Grunberg, scriitoare, sociolog şi profesor universitar și Vlad Russo, senior editor Humanitas.



În romanul său postum publicat în 2017, „Ca din întâmplare, femeie”, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile”, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învățate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă și mare iubitoare de artă, admirată și detestată, imprevizibilă și curajoasă.

Mangialibri consemnează:

Într-un limbaj simplu și curgător, Istoria devine povestire, iar povestirea devine personaj. Romanul postum „Ca din întâmplare, femeie” trasează, cu forță și daruire, portretul unei femei curajoase într-un moment istoric dificil.

Într-o epocă incertă, în care religia se ciocnea cu politica, morala cu sexualitatea, și marea cultură cu cenzura absolutistă, regina Cristina a înțeles să se implice adânc în dilemele vremii sale. A fost o femeie cu totul ieșită din comun: a îmbrățișat religia catolică deși era protestantă, ridicându-se totodată în apărarea protestanților prigoniți din Franța; n-a ezitat să-și trăiască viața potrivit propriilor preferințe, care nu erau pe placul unei societăți fariseice; a intervenit pe lângă suveranii vremii pentru a garanta libertatea de expresie a marilor oameni de cultură. În jurul ei au gravitat personaje de prim rang ale vremii: filozofii René Descartes, Pierre Gassendi sau Blaise Pascal, cardinalul și omul de cultură Decio Azzolino și marele dramaturg francez Molière. Între toți aceștia, sub pana lui Dario Fo, regina Cristina apare ca o figură eroică și neînfricată, un personaj zugrăvit în culori vii și neconvenționale.

Libro café scrie:

După „Fiica papei”, Dario Fo dedică ultimul său roman unei alte mari figuri feminine, regina Cristina a Suediei, femeie emancipată, care are multe de spus lumii noastre de azi. Autorul îi conturează chipul cercetând cronicile, portretele ce i-au fost dedicate, dar mai ales imaginând-o, făcând-o să retraiască în contextul epocii sale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook