Bucureşti
Librăria Humanitas Kretzulescu aşteaptă publicul miercuri, 15 iulie 2015, de la ora 19:00, la lansarea renumitei cărţi „Bucureşti„, despre capitala interbelică a României, a diplomatului şi scriitorului francez Paul Morand. Vorbesc despre Bucureştiul anilor ’30, aşa cum Paul Morand l-a văzut, Dan C. Mihăilescu, Andreea Răsuceanu, Sandra Ecobescu şi Teodor Baconschi.
Paul Morand a publicat „Bucarest” în 1935, la editura pariziană Plon, într-o epocă în care reputaţia sa de om de lume şi de scriitor era bine stabilită. Diplomat de carieră, se bucura de privilegiul de a călători şi de a avea acces în cercurile înaltei societăţi. În 1929 publicase şi un volum despre New York, iar Bucureştiul l-a descoperit graţie legăturilor sale personale şi, de bună seamă, graţie simpatiei pe care, ca francez, o avea asigurată printre români. Editura Plon a retipărit „Bucarest” în 1990, după Revoluţia Română. Paul Morand fusese de altfel primit în 1968 în Academia Franceză, ca o recunoaştere a valorii sale de scriitor.
La 80 de ani de la întâia apariţie, Humanitas oferă „Bucureşti” într-o traducere pe măsură, semnată de Emanoil Marcu, şi cu imagini de epocă ce urmăresc meandrele scrisului lui Paul Morand.
După cum spune Philippe Sollers:
Morand e unul din rarii scriitori nesomnambuli sau nehipnotizati de acest secol care a cunoscut totuşi destui adormiţi şi halucinaţi… Uneori, el pare să scrie un pic la nimereală, e un suprarealist sec. Totul la el e mişcare, racursiu, este un înfipt surprinzător şi sigur pe el… La Morand frapează extrema economie de mijloace, bruscheţea ritmului, corespunzând perfect epocii de după Primul Război Mondial… Pentru mine este, evident, cel mai bun scriitor după Proust şi Céline.