8 august 2018

Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice la MNAR

În cadrul conferinței „Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice la MNAR” desfășurată vineri, 10 august 2018, începând cu ora 12:00, Anita Paolicchi, doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența, povestește despre „micro-arhitecturile” de argint care se află în colecțiile MNAR. Intrarea este gratuită.În cursul conferinței sunt prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziția permanentă: chivoturile cu formă arhitecturală (multe din ele fiind mărturisiri ale frumuseții artistice din vremea lui Constantin Brâncoveanu), dar și câteva exemple care se află în depozitul muzeului și care sunt puțin cunoscute publicului.

Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea câtorva teme complementare pentru înțelegerea nu numai a obiectului în sine, ci și a societății în care acesta a fost creat, folosit și păstrat. Fiind cel mai important vas sacrum, chivotul a fost folosit și pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezintă des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce întărește legătura dintre ctitor și edificiu, mai ales în momentele istorice în care apărarea ortodoxiei devine un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât și habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar și – într-un sens mai amplu – istorice, antropologice și teologice.

Astfel, se permite cunoașterea unor obiecte care, fiind păstrate în depozite sunt inaccesibile și, de asemenea, vom oferi o înțelegere mai bună asupra unor obiecte care, prezente în expoziția permanentă, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetică.

Conferința marchează finalul perioadei de două luni de cercetare petrecute de Anita Paolicchi la MNAR și durează aproximativ o oră.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook