Biblioteca Română din Freiburg – izvor de cultură românească în Occident şi loc al memoriei exilului românesc
Miercuri, 29 octombrie 2014, are loc, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, manifestarea intitulată „Biblioteca Română din Freiburg – izvor de cultură românească în Occident şi loc al memoriei exilului românesc”, eveniment cu o deosebită semnificaţie cultural-istorică, organizat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Biblioteca Română din Freiburg, cu sprijinul Ambasadei României în Germania şi a Institutului Cultural Român la Berlin.
Expoziţia oferă un tablou al complexei activităţi culturale ale uneia din cele mai importante instituţii ale exilului românesc postbelic, informaţii despre principalele colecţii de carte, despre personalităţile exilului şi despre raporturile cu autorităţile române şi germane. Expoziţia este însoţită de o scurtă sesiune de comunicări, susţinută de către autorităţi în materie din partea Bibliotecii Române din Freiburg şi din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum prof. dr. Matei Cazacu, dr. Mihai Neagu Basarab, dr. Radu Preda, dr. Ursula Ott şi dr. Mihaela Toader.
Biblioteca Română din Freiburg deţine valoare de patrimoniu cultural şi este una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii ale exilului românesc postbelic. Înfiinţată la 1 mai 1949 din iniţiativa unui grup de refugiaţi români, Biblioteca a devenit în timp un mare centru intelectual românesc, iradiind spiritul şi cultura română în străinătate. Biblioteca Română din Freiburg deţine lucrări extrem de valoroase, unele exemplare fiind considerate unice în spaţiul exilului românesc.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este un organism guvernamental destinat studiului, documentării şi conştientizării publice a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, devenind în timp un prestigios centru de cercetare la nivel european.
Prof. dr. Matei Cazacu, Preşedintele Asociaţiei Institutul Român – Biblioteca Română din Freiburg i. Br. Din anul 1977 s-a angajat în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România, mai întâi în mişcarea Paul Goma, apoi în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Secţia română. Din 1977, a colaborat la Radio Europa Liberă, BBC, Vocea Americii, Radio France Internationale, Radio Canada, France Inter şi la televiziunea franceză. Director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice), Paris (2012).
Dr. Mihai Neagu Basarab – Director al Institutului Român – Biblioteca Română din Freiburg i. Br., medic, dramaturg şi traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al unor asociaţii culturale româneşti din străinătate. Autor a numeroase studii de specialitate în domeniul medicinei, alături de volume de proză, poezie şi teatru. Colaborator a numeroase reviste literare din România şi din străinătate.
Dr. Radu Preda – teolog, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase (INTER). Autor a numeroase lucrări pe teme de religie şi sociologie. În luna martie 2014 a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Dr. Ursula Ott este profesor de Orientalistică în cadrul Universităţii din Freiburg, autoare a numeroase studii şi articole pe teme istorice, specialistă în istoria Orientului Mijlociu. Colaboratoare a Institutului şi a Bibliotecii Române din Freiburg.
Dr. Mihaela Toader – istoric, cercetător în cadrul departamentului „Exilul Românesc” al IICCMER, expert în domeniul exilului românesc postbelic. Autoare a unei monografii despre Biblioteca Română din Freiburg, în curs de publicare la IICCMER.