Atelier de hârtie de mână
Muzeul Național de Artă al României și BRD–Groupe Société Générale lansează un parteneriat de doi ani care urmărește finalizarea viitoarei expuneri de artă japoneză din cadrul Galeriei de Artă Orientală. Debutul parteneriatului este marcat de un program educativ inedit inspirat de gravura japoneză. Sub îndemnul „Învățăm … dintr-o privire!” programele constituie o noutate absolută în ceea ce privește activitățile pentru public concepute de colectivul secției Educație și coincid cu lansarea noii oferte educative pentru publicul școlar și nu numai. Ele se derulează pe parcursul a două weekenduri, sâmbătă, 8 decembrie 2018, – Ateliere de hârtie manuală susținute de Asociația Moara de hârtie și sâmbătă, 15 decembrie 2018, – Ateliere de gravură japoneză, adresându-se atât familiilor cu copii între 10-14 ani (ora 11:00) cât și tinerilor și adulților (ora 15:00).
Pentru MNAR, parteneriatul public-privat este esențial pentru redeschiderea Galeriilor de Artă Orientală și de Arte Decorative Europene, prin care expunerea permanentă a muzeului devine completă.
Arh. Liviu Constantinescu, directorul general interimar al MNAR, subliniază:
Ajutorul financiar acordat de BRD–Groupe Société Générale în perioada 2018 – 2019 urmează a fi folosit pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a sălilor rezervate artei japoneze. Totodată, o parte din fonduri va fi direcționată către realizarea unor programe educative care se adresează tuturor celor dornici să intre mai adânc în tainele culturii orientale. Este pentru prima oară când muzeul colaborează cu Asociația Moara de hârtie pentru a oferi demonstrații de hârtie manuală niponă, cu materiale originale aduse direct din Japonia. Atelierele de hârtie sunt completate de cele de gravură susținute de colegii noștri restauratori cu specializări în tehnici tradiționale japoneze. Ne bucurăm că BRD a înțeles importanța misiunii educative a muzeului, contribuind la susținerea acestor programe.
Pe parcursul anului 2019 sunt organizate și alte ateliere dedicate unor genuri artistice și tehnici orientale și extrem orientale care se regăsesc în expunerea permanentă a muzeului.
MNAR invită publicul curios să experimenteze programe și ateliere îndrăznețe, care încurajează curiozitatea, creativitatea și abilitățile manuale. Concepute pe categorii de vârstă, ele permit participanților să experimenteze tehnici tradiționale și să se bucure de realele calități relaxante, anti-stres ale acestora.
Flavia Popa, secretar general BRD–Groupe Société Générale, declară:
Acest parteneriat este expresia implicării BRD în comunitate şi suntem entuziasmaţi să deschidem o nouă punte care va favoriza educaţia artistică a publicului de azi, dar mai ales a celui de mâine. Rolul nostru este să sprijinim MNAR în demersul său de a oferi vizitatorilor un parcurs muzeal complet, iar prin programele educative pentru copii şi familii să încurajăm educaţia pluridisciplinară, să transformăm vizitele la muzeu într-o experienţă inedită şi dorită.