7 aprilie 2015

Artist talk cu Alex Mirutziu la Stockholm

Institutului Cultural Român de la Stockholm găzduieşte miercuri, 15 aprilie 2015, o prezentare a artistului Alex Mirutziu, aflat în rezidenţă din noiembrie 2014 la centrul suedez pentru rezidenţe artistice IASPIS. Artistul român prezintă, sub titlul „Răzbunarea arhitecturii — sau Când construiesc am dreptate”, un proiect în lucru iniţiat în cadrul rezidenţei artistice.

Proiectul investighează ataşamentul generaţiei Y (1979-1985) din România faţă de forma arhitecturală, pornind de la faptul că anii ’80 au fost anii construcţiilor invazive, ai investirii capitalului în proiecte arhitecturale de mari întinderi şi acoperirea datoriei externe de stat.

Artistul suprapune această etapă din istoria recentă dezvoltării sale personale, încercând să înţeleagă cum a fost influenţat de un sistem care, în anii săi de formare ca individ, a redirecţionat resursele rezultate din muncă nu spre autorul direct al muncii, ci spre un ideal extern.

“A existat un plan. România monumentală. Înfăptuirea acestul deziderat a fost pusă în practică prin puterea imaginii şi prin negarea trecutului. Un statement, un manifest. Unul dintre rezultate – proiectul Centrului Civic din Bucureşti, având ca piesă de rezistență Casa Poporului. Prin dimensiunile sale şi resursele implicate, acest proiect masiv depăşeşte înţelegerea şi capacitatea umană de a fi asimilat şi locuit în realitate.” (Alex Mirutziu)

Proiectul „Răzbunarea arhitecturii — sau Când construiesc am dreptate”, dezvoltat de Alex Mirutziu, este contextualizat prin prezentarea câtorva lucrări ale artistului la sediul ICR Stockholm, în perioada 15 – 26 aprilie 2015.

Alex Mirutziu, născut în 1981, trăiește și lucrează la Sibiu. În 2004 a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și în 2008 a obținut diploma de masterat de la Huddersfield University (UK) în teatru și performance. Performance-urile bazate pe instalație și obiect ale artistului, precum și scrierile lui, chestionează „orchestrațiile” diferite ale spațiului după finalizarea unui proces. Mirutziu folosește de asemenea în practica sa colectivul artistic, incluzând un hiper-obiect – el însuși la vârsta de 29 de ani – prin care definește structura conceptuală a practicii sale, marcată de ironia retrospectivă.

Artistul român va fi de asemenea implicat în expoziţia găzduită de Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia, în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia din acest an.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook