Alice Popescu şi Boris Buden în dialog la Universitatea Liberă din Berlin
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează în data de 14 iulie 2011, de la ora 18:00, în colaborare cu Institutul de Literatură Universală şi Comparată „Peter Szondi” din cadrul Universităţii Libere din Berlin conferinţa cu titlul „O socio-psihanaliză a realismului socialist”, avându-i ca invitaţi pe Alice Popescu (autoarea cărţii cu acelaşi nume, lector la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti”) şi pe filosoful croat Boris Buden.
Conferinţa îşi propune să aducă în discuţie influenţa realismului socialist asupra unui întreg spaţiu cultural, cum a fost cazul în Europa de Est. Alice Popescu şi Boris Buden vor discuta şi despre condiţia post-comunistă, în general, şi despre modul în care este abordată moştenirea culturală lăsată de trecutul comunist.
Alice Popescu, născută în 1970, a primit pentru cartea sa „O socio-psihanaliză a realismului socialist” (Editura Trei, 2009) Premiul de debut „România Literară”. Autoarea analizează experienţa comunismului prin trimiterea la rădăcinile unui curent literar apărut în anii 30 în Rusia sovietică şi care a servit ulterior ca instrument politic. Mijloacele psihologiei sociale la care face apel Alice Popescu sunt o încercare de a explica altfel totalitarismul comunist, care nu mai răspunde convingător doar argumentelor politice.
Boris Buden, născut în 1958, a studiat filosofia la Klagenfurt, Zagreb şi Liubliana şi a susţinut doctoratul în ştiinţe culturale la Universitatea Humboldt din Berlin. Cunoscut în spaţiul fost iugoslav ca traducător din Freud, Laplanche-Pontalis, Adorno, iar în spaţiul germanofon ca autor al textelor „Barricades I” şi „Barricades II”, în care susţine ideea unei Europe scindate din punct de vedere cultural, Boris Buden a colaborat adesea în publicaţiile sale cu Slavoj Zizek.. În anul 2009 publică la prestigioasa editură Suhrkamp volumul „Zone de trecere: despre sfârşitul postcomunismului” („Zone des Übergangs: Vom Ende des Postkommunismus”).