5 ianuarie 2016

Iubeşte arta! Muzeul Naţional Brukenthal

Marca poștală națională deschide anul filatelic 2016 cu îndemnul de a iubi și aprecia arta, cea mai recentă emisiune de timbre reunind picturi flamande din pinacoteca celui mai vechi muzeu din România și unul dintre cele mai vechi din Europa – Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Intitulat sugestiv „Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal”, proiectul filatelic este disponibil spre vânzare începând de miercuri, 6 ianuarie 2016.

Muzeul National Brukenthal

Cele patru timbre ale emisiunii sunt dedicate Muzeului Național Brukenthal, instituție de cultură deschisă publicului în 1817 și devenită, timp de aproape două secole, principala atracție a vizitatorilor orașului Sibiu. Dispunând de un valoros fond de pictură europeană, din care numeroase tablouri aparțin Școlii de pictură flamandă, Muzeul Național Brukenthal este un reper iconic în cadrul comunităţii locale, dar și la nivel naţional şi internaţional.

Emisiunea filatelică reunește patru tablouri ce aparțin pictorilor flamanzi, după cum urmează:

  • „Sfântul Ieronim în scriptoriu” este un ulei pe lemn, pictat de Marinus Claeszoon van Reymerswaele și înfățișat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Patronul profesorilor, studenților și funcționarilor, Sfântul Ieronim este prezentat lucrând la traducerea Bibliei în latină și având revelația binecuvântării la apropierea trecerii omului în cealaltă viață.
  • Opera pictorului Abraham Janssens van Nuyssen, cu titlul „Ceres, Bacchus și Venus”, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei. Având tematică mitologică, lucrarea preia ideea de bucurie a vieții, atitudinea cucernică a personajelor, anatomiile sculpturale, nuanțele plate și juxtapunerea planurilor fiind evidențe ale stilului caravagist pe care pictorul l-a adaptat manierismului local.
  • „Leul în fața peșterii”, ulei pe lemn, regăsit pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, a fost realizat de pictorul flamand Roelant Savery. Lucrările sale prezintă peisaje inspirate de ținutul Tirolului, înfrumusețate cu animale și plante, dar și cu scene mitologice și biblice în fundal. De remarcat sunt și naturile moarte cu flori și mici animale.
  • „Natură moartă cu fructe și papagal”, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este un ulei pe pânză realizat de pictorul Jan Fyt, renumit pentru scenele de vânătoare și naturi moarte cu vânat, arme de vânătoare sau fructe și obiecte de lux, atât de apreciate de aristocrația vremii.

Emisiunea este completată de un set de 2 plicuri prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook