101 poeme
Pe 28 mai 2010, în Sala de festivităţi a Uniunii Scriitorilor din Moldova, în cooperare cu Asociaţia Culturală Română “Ideal” şi Societatea Culturală “Apollon” din Bucureşti, au fost lansate “101 poeme” ale poeţilor Ion Vatamanu, George Călin, Arcadie Suceveanu, Anatol Ciocanu, Vasile Căpăţână, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, Nina Josu, Valeriu Matei, Leonida Lari, Victoria Milescu, Renata Verejanu, Grigore Vieru şi “Antologia Colecţiei de poezie IDEAL-2009”.
În holul Uniunii Scriitorilor a fost inaugurat un vernisaj de pictură, sculptură şi tapiserie. Panglica expoziţiei a fost tăiată de acad. Mihai Cimpoi, preşedintele USM. Poeţii, scriitorii şi actorii invitaţi la lansare au vizionat lucrările mai multor autori din România, Turcia şi R. Moldova, printre care Neculai Hilohi, Natalia Niş, Constantin Sinescu, Ion Hultoană, Mazahir Avşar, Vasile Căpăţână, Natalia Procop, Elvira Cemortan-Voloşin, Iraida Ciobanu, Grigore Sultan, Vitalie Hristov ş.a.
Gala lansării volumelor a fost deschisă de către acad. Mihai Cimpoi, care a menţionat faptul că această lansare de carte e binevenită, deoarece imaginea noastră, creaţia poeţilor basarabeni, poezia lor, încă nu este prea cunoscută în România, sunt cunoscuţi numai câţiva din ei şi editorul Vasile Căpăţână, un poet cu sensibilitate lirică fină, vine cu ele ca lumea să ne cunoască şi dincolo de Prut, vine să suplinească acest gol.
Vasile Căpăţână a prezentat publicului Colegiul de redacţie, care a lucrat asupra volumelor lansate, din care fac partre acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, George Călin, Radu Gârneci, le-a oferit cuvântul lor cât şi oaspeţilor de onoare din România, lui Radu-George Serafim, poet şi producător de programe TVR, şi Alexandru Gaşpar, regizor TVR.
Moderatoarea Mariana Bahnaru a oferit rând pe rând cuvântul autorilor volumelor lansate, prezentând biografiile lor şi recitând versuri din creaţia poeţilor regretaţi Ion Vatamanu, Grigore Vieru şi celor care nu au putut veni la ceremonie – Ion Hadărcă şi Leonida Lari.
Poeţii Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija în luările lor de cuvânt au accentuat faptul că Basarabia are Poezie şi e superioară mai ales la capitolul suferinţă, deoarece acest popor pe parcursul istoriei a avut multe de indurat. Ar fi bine ca aceste cărţi să fie popularizate, editate în tiraje mai mari ca să ajungă în toate bibliotecile României. Iar Renata Verejanu a venit cu ideea ca aceste lansări să se facă în luna septembrie prin aulele universitare, ca aceste cărţi de poezie să fie cunoscute şi de tineretul studios.
A urmat un recital de poezie aleasă ale autorilor prezenţi în sală, cât şi în interpretarea actorilor Ninela Caranfil, Sandu Aristid Cupcea, a soţiei lui Ion Vatamanu – Elena. Aici vreau să-i spun cititorului că la lansare au mai fost prezente soţia lui Grigore Vieru – Raisa şi sora lui Liviu Damian – Elena. Soliştii Diana Onofrei, Iurie Andronic, Alexandru Cazacu, Iulian Caranfil au interpretat un buchet de cântece pe versurile autorilor volumelor lansate, care au fost appreciate de public cu aplauze furtunoase.
În încheiere, editorul Vasile Căpăţână a mulţumit audienţei, poeţilor, interpreţilor şi actorilor pentru contribuţia lor la organizarea manifestării şi a donat setul de volume editate ale acestor poeţi Bibliotecii Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Articol de Mihai Cucereavii
Mulţumim Mihai Cucereavii pentru astă veste bună şi aşteptăm şi altele asemănătoare!
Domnule Gheorghe Culicovschi,
Asemenea manifestări, cu părere de rău, sunt pentru noi nişte excepţii şi-s o sărbătoare multaşteptată – ca Ziua cea de Paşti.
Vă mlţumesc pentru rândurile de mai sus.
Trăim cu speranţa…
Numai bine!
„Caile Mele Sunt Necunoscute Muritorilor de Rand…”
Din acest articol inforativ-cultural se vadeste inca odata ca poezia,si arta in genere,este capabila sa anuleze limitele si conventiile sociale impuse de politicienii acestei lui.Si nu numai ca anuleaza aceste limite Poezia,dar produce si o transcendenta spirituala,lucru pe care politica nu l-a produs,si nici nu-l va produce vreodata!
Am descoperit un mare poet – Renata Verejanu,
personalitatea care este un brend al R.Moldova.
Aș dori sa stiu, de ce nici intr-un manual de l.romana
nu gasim cel putin o stire despre scriitoare,
sau cel putin un vers din creatia acestei mari personalitati…
Nu pot să Vă răspund la întrebarea Dvs.
Posibil, vina o poartă autorii de manuale. :)
Dle Cucereavii şi ce are discuţia dumitale şi poza cu pagina Renatei Verejanu… Transferaţi-vă aterialul în paginile DVS.
Vă răspund eu, pentru că decizia îmi aparţine. Articolul face referire la doamna Renata Verejanu, deci este normal să apară în lista de articole despre dumneaei, tot aşa cum apare şi în listele de articole despre ceilalţi autori menţionaţi.