8 mai 2015

Ziua Victoriei – 70 de ani

Romfilatelia dedică emisiunea „Ziua Victoriei – 70 de ani” aniversării a 70 de ani de la anunțarea capitulării Germaniei Naziste, moment socotit sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Începând cu ziua de sâmbătă, 9 mai 2015, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Ziua Victoriei - 70 de ani

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 4,30 lei este reprezentat numărul aniversar 70, simbolizând perioada scursă de la înfrângerea și capitularea Germaniei Naziste, alături de un porumbel alb ce transmite mesajul de pace. Pe fundalul numărului 70 se pot vedea scene de război.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre și minicoala de 8 timbre + 1 vinietă (două modele).

Datorită faptului că, în urmă cu 70 de ani, Germania a fost forțată să-și semneze capitularea de două ori – o dată în faţa Aliaţilor, la Reims, şi a doua oară, cu o zi întârziere, în prezența mareșalului sovietic Gheorghi K. Jukov, la Berlin, Ziua Victoriei este sărbătorită în mod diferit în lume: Occidentul marchează această zi la 8 mai, în timp ce fostele țări comuniste o serbează la 9 mai.

În România, sărbătorirea Zilei Victoriei pe 9 mai coincide cu Ziua Europei, sărbătoarea anuală a păcii și unității pe continentul european. Pentru statele membre ale Uniunii Europene, această zi este cunoscută de asemenea ca Ziua Schuman, comemorând declarația ministrului de externe francez, Robert Schuman, prin care a propus crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, piatra de temelie a proiectului european. Mai mult, ziua de 9 mai are o deosebită importanță istorică pentru țara noastră la nivel internațional, Mihail Kogălniceanu proclamând independența României pe 9 mai 1877, actul căpătând putere de lege a doua zi, pe 10 mai, prin semnarea lui de către Principele Carol I.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook