10 octombrie 2008

Zero. Biografia unei idei periculoase

Zero. Biografia unei idei periculoaseLa umanitas Multimedia a apărut recent un audiobook de excepţie: „Zero. Biografia unei idei periculoase” de Char­les Sei­fe, traducere de Emilia Vasile, în lectura lui Cristian Tudor Popescu.

Clară, instructivă şi povestită cu umor, „Zero. Biografia unei idei periculoase” este istoria celui mai neobişnuit număr din univers şi a unuia dintre marile paradoxuri ale gândirii noastre. Charles Seife face o călătorie pe urmele lui Zero prin matematică şi fizică, de la Pitagora la Einstein, de la descoperirea acestuia în Orient şi lupta dusă pentru a fi acceptat în Europa până la implicarea lui în înţelegerea misterioaselor găuri negre şi chiar a naşterii universului. Babilonienii l-au inventat, grecii l-au interzis, hinduşii l-au preamărit, iar Biserica s-a folosit de el pentru a scăpa de eretici. Secole de-a rândul, zero a avut o putere cu iz demonic, dar, odată supus, a devenit cel mai important instrument al matematicii. Astăzi, zero este cauza uneia dintre cele mai mari controverse ştiinţifice ale tuturor timpurilor, născută din dorinţa de a fi formulată o teorie unificatoare, care să explice orice fenomen din univers.

Acest audiobook este alcătuit din 4 CD-uri: două cu „Matematica de la zero” (2:01:54) şi două cu „Fizica lui zero” (1:34:57). Iată un scurt fragment:



Cristian Tudor Popescu, care şi-a împrumutat vocea povestitorului, spune:

Din cărţile care-mi plac îmi citesc singur cu voce tare.
„Zero. Biografia unei idei periculoase” este o carte care-mi place. Ascultaţi şi dumneavoastră.

Iulian Tănase se arată încântat:

Zilele trecute m-am aflat într-o relaţie foarte strânsă cu nimicul. M-am plimbat, la braţ cu nimicul, pe marginea Big Bangului, i-am făcut o vizită scurtă lui Pitagora, i-am aruncat o vorbă, peste umăr, lui Parmenide […]. Ne-am simţit, cum ar veni, bine. Între nimic şi zero, aşa cum până şi cei care nu fac nimic în viaţă şi-ar putea imagina, există o strânsă legătură.
O biografie a numărului zero poate fi, foarte bine, o istorie despre nimic. Însă zero este un nimic ceva mai bine organizat, şi cartea lui Charles Seife este în aşa fel închegată, de parcă nici n-ar fi vorba despre un număr subversiv, ci despre un număr sugestiv al vreunui detectiv particular. Deşi este despre un număr lipsit de substanţă, Seife relatează, cu umor, dar şi foarte convingător, despre lucrurile de care este în stare acest zero narat.

Char­les Sei­fe, re­dac­tor şti­inţi­fic al re­vis­tei „Scien­ce”, a scris artico­le şi pen­tru „New Scien­tist”, „Scien­ti­fic Ame­ri­can”, „The Econo­mist”, „Wi­red UK”, „The Scien­ces”. De­ţi­ne di­plo­ma de Master of Scien­ce, eli­be­ra­tă de Uni­ver­si­ta­tea Yale, iar do­me­ni­i­le lui de stu­diu in­clud te­o­ria pro­ba­bi­li­tăţii şi in­te­li­gen­ţa ar­ti­fi­cia­lă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook