11 noiembrie 2015

Ursuleţul lui Freud

Joi, 12 noiembrie 2015, Curtea Veche Publishing invită publicul la evenimentul de lansare a celui mai recent volum semnat de Răzvan Petrescu, „Ursuleţul lui Freud„. Lansarea are loc începând cu ora 19:00 la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). Alături de cunoscutul prozator, participă Marius Chivu (redactor-editor Dilema Veche) și scriitorul Radu Paraschivescu. Oficiile de gazdă sunt făcute de Dragoș Rouă (cofondator Connect Hub), iar discuția este moderată de Miruna Meiroșu (PR Manager Curtea Veche Publishing). Evenimentul este urmat de o sesiune de autografe.

invitatie

Intrarea este liberă, pe baza unei rezervări la adresa evenimente@curteaveche.ro.

Ursuleţul lui Freud” reuneşte cronicile de carte publicate de-a lungul timpului de Răzvan Petrescu în Dilemateca. 35 la număr. Textele sunt însă doar formal cronici, ele de fapt situându-se mai mereu undeva la graniţa dintre literatură, eseu şi pamflet. Volumele despre care scrie Răzvan Petrescu sunt doar un pretext, un punct de plecare de unde începe un torent de referinţe, paralele, digresiuni. Reţeta e simplă: o carte (evident proastă) e aruncată în derizoriu printr-un simplu rezumat. Apoi autorul pune degetul cu precizie de chirurg pe mai toate hibele cărţii, de la nepotriviri de logică, la scriitură plictisitoare, de la personaje implauzibile, la pasaje pe care un redactor mai zelos s-ar fi cuvenit să le elimine fără milă. Absolut delicioase sunt titlurile, jucăuşe, aluzive, de o ironie subtilă, precum şi finalurile, mai mereu abrupte, de impact.

Răzvan Năstase spune:

Răzvan Petrescu ştie să-şi ţină foarte bine în frâu ritmul scrierii, păstrează mereu cititorul cu sufletul la gură, apelează constant la sarcasm, face paralele când savante, când caraghioase, fără a fi sub nicio formă preţios. Însă, mai presus de orice, ne arată un paradox: acela că şi literatura proastă are un rost pe lume – poate produce o literatură de cea mai bună calitate, cum e cea din „Ursuleţul lui Freud„.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook