13 februarie 2013

Trecutul în prezent cu Radu Gabrea la ICR Berlin

Institutul Cultural Român din Berlin organizează la sediu pe data de 15 februarie 2013, de la ora 18:30, o seară dedicată regizorului Radu Gabrea. În cadrul acesteia vor fi prezentate în premieră internațională ultimele două documentare ale sale: „Trei zile până la Crăciun” și „Evrei de vânzare”.

Regizorul Radu Gabrea și actrița Victoria Cociaș vor fi prezenți la proiecții și vor participa la o discuție cu publicul prezent. Intrarea la eveniment este liberă.

„Trei zile până la Crăciun” este un documentar istoric, bazat pe documente, reconstituiri şi imagini de arhivă. Prezintă, aşa cum se spune încă din titlu, ultimele trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu înainte de executarea lor în ziua de Crăciun din 1989. Scenariul este semnat de Grigore Cartianu.

Documentarul „Evrei de vânzare” este inspirat de cartea lui Radu Ioanid „The Ransom of Romanian Jews“ („Răscumpărarea evreilor români“), apărută în SUA şi tradusă în România la Editura Polirom, și vorbește despre comerțul cu ființe umane din România comunistă. Documentarea s-a făcut în cea mai mare parte din dosarele CNSAS, cât şi prin discuţii cu istorici sau jurnalişti, şi cu martori implicaţi direct în aceste evenimente. Criticul de film Mihai Fulger a scris: „Cu noul său documentar, Evrei de vânzare, Radu Gabrea rămâne fidel misiunii sale de a aduce la lumină, prin mijloace filmice, momente prea puţin cunoscute (sau prea des ignorate) din istoria României. De data aceasta, ţinta cineastului este, după cum declară el însuşi, cea mai mare operaţiune prin care un stat şi-a vândut propriii cetăţeni, petrecută până azi în Europa.“

Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti (1960) şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (1968); doctor în comunicaţii sociale, la Universitatea din Leuwen (Belgia). Considerat una dintre promisiunile confirmate ale generaţiei ’70, după 1974 s-a stabilit în Germania, unde a semnat ca regizor, scenarist şi producător câteva filme de interes internaţional: „O făclie de Paşti” (1982), „Un bărbat ca Eva” (1984), „Secretul peşterii de gheaţă” (1989).

Este critic de film la numeroase ziare, profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. Este membru fondator al Fundaţiei „Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook