23 noiembrie 2016

Trăieşte sănătos! Alimentele Bibliei (I)

Un vechi proverb asiatic spunea că „ești ceea ce mănânci”. Mai mult, Biblia ne oferă, în repetate rânduri, informații despre alimente și reguli sănătoase de nutriție. O parte din acestea fac subiectul unei emisiuni de mărci poștale inedite: „Trăiește sănătos! Alimentele Bibliei (I)”. Proiectul filatelic este alcătuit din patru valori, pe care sunt ilustrate plante, cereale și fructe care se regăsesc în Cartea Sfântă, fiind disponibil începând de joi, 24 noiembrie 2016, în magazinele Romfilatelia.

alimente1

Starea de bine, de echilibru, sănătatea – sunt bunurile cele mai de preț ale fiecăruia dintre noi. Ritmul alert în care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi, reclamă, din ce în ce mai mult, nevoia de întoarcere la natură, la lucruri simple, de aceea, în mod firesc, imperativul omului contemporan este de a avea o alimentație cât mai sănătoasă.

Avertizările referitoare la un consum regulat de fructe și legume, de evitare a exceselor, vin din partea medicilor, a nutriționiștilor și sunt mesaje care sunt transmise în ultimii ani pe tot mai multe căi și în moduri diverse. Acest lucru apare din necesitatea de conștientizare a rolului pe care îl joacă un regim alimentar sănătos în menținerea energiei, a unui tonus pozitiv, pentru o viață activă, cât mai mult timp.

Astfel, timbrul cu valoarea nominală de 1.60 lei prezintă două cereale bogate în vitamine, în celuloză şi în fibre: grâul și orzul, simboluri ale vieţii şi ale renaşterii. Grâul, făina, aluatul și pâinea erau considerate a fi simboluri ale bucuriei și belșugului. În credințele străvechi, pâinea, făcută adesea din făina acestor cereale, avea atributul unei ființe vii, fiind socotită uneori chiar întruchiparea lui Dumnezeu.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei sunt ilustrate două fructe gustoase și pline de elemente nutritive, dar și de proprietăți medicale uimitoare: smochina și rodia. Bogate în antioxidanţi, aceste fructe, cărora li s-au atribuit calităţi curative încă din Antichitate, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi la întărirea sistemului imunitar.

Rodiile, socotite un simbol al sănătăţii, fertilităţii şi vieţii veşnice, sunt folosite ca ingredient pentru băuturi sau mâncăruri în multe ţări, iar florile rodiului se folosesc în medicina tradiţională pentru efectul lor astringent. La rândul lor, smochinele sunt recunoscute pentru valoarea lor nutritivă, dar şi pentru cea de remediu medical. Ele pot fi consumate atât proaspete cât şi uscate şi conţin un nivel foarte ridicat de potasiu.

alimente3

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este ilustrat un coș cu struguri, alături de o cruce pe care este figurată și vița de vie. Populară în întreaga lume, viţa de vie este un simbol al vieţii, al sănătăţii, dar mai ales al bucuriei. Referirile la viţa de vie şi la vin sunt numeroase în Biblie și au înţelesuri profunde. În cultul creştin, vinul din struguri, prefăcut la Sfânta Liturghie în Sângele lui Hristos, reprezintă izvorul vieţii. Strugurii sunt alimente-minune pentru organism, ale căror vitamine şi minerale sunt recunoscute pentru beneficiile aduse sănătăţii.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei sunt ilustrate măslinele, considerate unele dintre cele mai nutritive fructe. Măslinele conţin puţine glucide, fiind o sursă excelentă de acizi graşi monosaturaţi. De aceea pot constitui o gustare uşoară şi delicioasă, dar pot fi folosite şi ca ingrediente pentru diferite mâncăruri. Măslinul este considerat „arborele veşnic roditor”, având o durată de viaţă extraordinară, o uimitoare putere de regenerare, rămânând de-a lungul timpului un simbol al păcii, al înţelepciunii şi al purităţii. Întrucât din fructele măslinului se produce un ulei care poate fi ars în lămpi pentru ritualurile religioase, arborele de măslin era socotit sacru. Folosit zilnic în alimentaţie, uleiul de măsline reduce riscul bolilor cardiace şi este recomandat şi în curele de slăbire.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

alimente2

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook