29 noiembrie 2011

Solar

SolarEditura Polirom a publicat cel mai recent roman al lui Ian McEwan, intitulat „Solar„, traducere din limba engleză de Ana-Maria Lisman.

Michael Beard este un fizician premiat cu Nobel, care în ultimii douăzeci de ani a trăit de pe urmă reputaţiei sale. Ţine prelegeri peste tot în lume la preţuri costisitoare, îşi împrumută numele şi titlul diverselor institute de ştiinţă şi conduce o iniţiativă a guvernului de a rezolva problemă încălzirii globale. Un afemeiat fără scrupule, Beard se confruntă cu destrămarea celei de-a cincea căsnicii. Numai că, de data asta, soţia este cea care are o relaţie extraconjugală, iar el este încă îndrăgostit de ea. Când cele două lumi ale personajului, cea profesională şi cea amoroasă, ajung să se ciocnească, apare la orizont o oportunitate care l-ar putea extrage din marasmul marital, salvându-i cariera, dar şi lumea, de la dezastrul mediului încunjurător. „Solar” este un roman întunecat, dezvăluind fragilitatea umană, aflată în faţa celor mai presante şi complexe probleme ale contemporaneităţii.

Entertainment Weekly descrie romanul astfel: „Solar pare să dezvolte, cu toată ironia, un punct de vedere simplu: planeta trebuie salvată, chiar dacă unele dintre fiinţele care o locuiesc sunt pur şi simplu îngrozitoare.”

În The Observer se spune plastic: „Când citeşti Solar ai senzaţia că eşti ferecat într-o cameră, iar tot ceea ce auzi sunt reverberaţiile unui singur sunet – scrâşnetul neputincios al unui bărbat gras, aflat în pragul batrâneţii, care-şi devorează propria fiinţă.”

Tibor Fischer punctează: „Sper din tot sufletul ca Ian McEwan pregăteşte şi un Solar II. Nu de alta, dar personajul sau egoist şi antipatic, Michael Beard, îmi place la nebunie.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook