9 august 2011

Revoluţionarii

Emiliano ZapataMarii revoluţionari sunt buni oratori, ştiu să-şi mobilizeze susţinătorii. De multe ori aceştia au spus cuvinte care au devenit celebre. De exemplu, Emiliano Zapata, figură conducătoare în Revoluţia Mexicană: „Mai bine să mori în picioare decât să trăieşti în genunchi.” Îndemnul, care a devenit un slogan al zapatiştilor, este atestat, printre altele, de cărţile „Timeless Mexico” de Hudson Strode (publicată în 1944) şi „Liberation Theologies in North America and Europe”‎, scrisă de Gerald H. Anderson şi Thomas F. Stransky (publicată în 1979).

Astfel de îndemnuri cu impact sunt uneori preluate şi de alţi revoluţionari, iar mulţimile îl creditează ca autor pe cel de la care l-au auzit. Aşa se face că îndemnul de mai sus este uneori atribuit unor revoluţionari precum Ernesto Che Guevara, José Martí sau Dolores Ibárruri. Aceasta din urmă l-a folosit deseori în discursurile sale foarte populare din vremea Războiului Civil Spaniol.

În tragedia „Prometeu înlănţuit” de Eschil, la un moment dat, Io spune: „Mai bine moartă, dintr-o dată, decât să pătimesc fiecare zi atât de crunt!” Acest citat este uneori confundat cu cel de mai sus (deşi sunt esenţial diferite), ceea ce face ca Eschil să fie creditat eronat.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Revoluţionarii"

  1. Dan spune:

    Tot în 1979, cu ocazia aniversării centenarului Zapata, La Comisión para la Conmemoracion del Centenario del Natalicio del General Emiliano Zapata a publicat „Documentos ineditos sobre Emiliano Zapata y el Cuartel General: Seleccionados del archivo de Genovevo de la O, que conserva el Archivo General de la Nacion” (ISBN: 978-9688041314)
    Aici apare în facsimil fraza citată.

  2. Mihai Cucereavii spune:

    Emiliano Zapata nu este autorul citatului “Mai bine să mori în picioare, decât să trăieşti în genunchi” –
    e din opera istoricului latin Gaius sau Publius Cornelius Tacitus (n. cca. 55, d. cca.115 d.Hr.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook