24 iunie 2010

Despre copilărie

Silvia VeleaN-am multe amintiri din copilărie, n-aş putea să relatez o întâmplare întreagă din acele vremuri. Doar străfulgerări de memorie: o rochiţă albă cu un fluture roşu brodat pe piept, primele patine cu rotile portocalii, gustul unor piersici mari, un dop de sticlă albastră la care cântam ca într-un microfon, papucii din plastic cu tocuri din cârlige de lemn, „sari-urile” confecţionate din cearceafuri imprimate, un zarzăr înflorit, între crengile căruia îmi făcusem cuib, linia de cale ferată, goana după şopârle, centrala termică, pe care o transformasem într-o corabie prinsă de furtună în largul mării, abundenţa de banane şi portocale pe care mama ni le aducea la spital, mie şi fratelui meu mai mare, serile în care stăteam cu nasul lipit de geam, privind trenurile şi luminile din gară, o minge de volei, capul spart, căciuliţa roşie cu canafi, pe care am purtat-o toată vara peste bandaje, întrebarea mea adresată de după gratiile de la geam lucrătorilor de la telefoane: „N-o vedeţi pe mama mea venind de la serviciu?”, întrebarea lor: „Cum arată mama ta?” şi singurul meu răspuns, indiferent de anotimp: „Este îmbrăcată într-un pardesiu negru şi are o băscuţă albă pe cap.”…

Aş putea să înşir multe pagini cu astfel de frânturi. Unele sunt senine, luminoase, limpezi, altele – cenuşii, ploioase, plutind ca o ceaţă în sufletul meu, însă pe unele le resimt ca pe nişte taine ascunse, ca pe nişte interdicţii de a pătrunde în lumea celor mari. Cred că am avut o copilărie frumoasă. Cumva firească, ca un început de viaţă. De când mă ştiu, am fost sălbatică, nesupusă. Nu ştiu cum am devenit, dar cred că sunt un copil al naturii, care se simte liber şi care se lasă mai mult în grija lui Dumnezeu decât a sa. Am învăţat să iubesc tot ce ştiu şi tot ce nu ştiu despre mine, tot ce înţeleg şi tot ce nu înţeleg. Iubesc însăşi mişcarea şi nesfârşita mea devenire.

Eseu de Silvia Velea

SlabAcceptabilOKBunExcelent 11 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook