7 septembrie 2016

Retorica unui gest

Muzeul Național de Artă al României organizează o nouă manifestare din seria Opere în prim plan, şi anume la conferința „Retorica unui gest”, susținută de Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană și Artă Decorativă, care are loc sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 19:00, și miercuri, 5 octombrie 2016, ora 16:00, în Galeria de Artă Europeană.

John_Grey_Allan_Ramsay

„Portretul lui John Grey” de Allan Ramsay


„Portretul lui John Grey” de Allan Ramsay (1713-1784) ilustrează un moment important în codul comportamental din Anglia secolului al XVIII-lea, o epocă dominată de interesul pentru trecutul clasic, dar preocupată în acelaşi timp să definească profilul omului modern. Deprinderea de a poza cu mâna în reverul hainei, derivată din statuara antică, se afirmă ca o emblemă a educaţiei şi conduitei alese în contextul unei discuţii mai ample asupra stilului public corect. Ulterior, faptul că această postură s-a impus ca expresie a ţinutei nobile este dovedit cu strălucire de portretele lui Napoleon Bonaparte, precum şi ale multor figuri reprezentative din Imperiul habsburgic.

Povestea acestei posturi, în contextul care i-a dat naştere, în conexiune cu modelul clasic invocat şi cu locul portretului în ierarhia academică la final de secol al XVIII lea, este prezentată în cadrul celor două conferinţe.

Înscrierile se fac la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.3148119. Pictura este expusă începând cu 7 septembrie, până la 1 noiembrie 2016.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook