18 aprilie 2011

Primul duet între Pământ şi cosmos

Armonia muzicală a atins de curând noi culmi graţie colaborării inedite dintre Cady Coleman, astronaut NASA, aflată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi muzicianul Ian Anderson, fondatorul trupei rock Jethro Tull. Aceştia au realizat primul duet la flaut între spaţiu şi Pământ.



Cady Coleman a interpretat împreună cu Anderson o parte din piesa „Bourree”, un aranjament muzical pe care Ian Anderson şi Jethro Tull l-au efectuat în timpul turneului lor american din 1969, când Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună. Ian Anderson, aflat într-un turneu prin Rusia, a cântat de la Perm, iar Cady Coleman, flautistă amatoare, a interpretat de la 220 de mile deasupra Pământului. Apoi cele două interpretări au fost combinate.

Duetul muzical dintre Coleman şi Anderson a fost un salut la adresa primului om lansat în spaţiu şi a celor 50 de ani de zbor cosmic al omenirii. Cosmonautul Iuri Gagarin a fost cel care pe 12 aprilie 1961 înfăptuia unul dintre cele mai mari visuri ale omenirii – zborul în spaţiu.

„Mulţumesc Col. Catherine Coleman de pe Staţia Spaţială Internaţională”, a declarat Anderson la sfârşitul interpretării. „Trebuie să ne amintim că oamenii de ştiinţă, astronauţii şi cosmonauţii de astăzi sunt încă aceiaşi eroi cosmici care au fost şi acum 50 de ani.”

Cady Coleman este o mare admiratoare a lui Ian Anderson şi, drept urmare, în timpul şederii sale de şase luni la bordul staţiei, a luat cu ea, pe lângă propriu-i instrument, şi unul din flautele lui Anderson. De asemenea, şi-a mai adus două flaute luate de la membrii grupului muzical Chieftans.

„Este complet altceva să cânţi aici sus”, a spus Cady Coleman în timpul şederii sale la bordul staţiei. „Mă simt extraordinar de bine în cupola noastră. De foarte multe ori cânt cu ochii închişi în timp ce plutesc.”

Articol scris de Anca Iancu (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook