Preţul vieţii
Aer! Respiră fără reţineri, e gratis! Nu că ai avea de ales… Acum, ca să spun drept, ceva ar fi de ales: calitatea aerului – dacă vrei să tragi pe nas unul mai bun, s-ar putea să te coste măcar de o excursie la munte. Dar, în general vorbind, cel mai important element necesar vieţii este gratis.
Desigur, mai sunt şi altele. Apa este gratis numai dacă te duci după ea unde trebuie. Însă pentru omul modern e prea greu, mai bine dă un ban şi o are la robinet. Sau la sticlă, cu gust pe alese. Hrana se cumpără aproape întotdeauna, chiar şi la vânătoare se plăteşte.
Şi uite aşa, pentru comoditate şi diversitatea alegerii, omul a ajuns să trăiască pe bani. Viaţa are un cost, iar pentru a trăi, trebuie să plăteşti. Iar costul nu se rezumă doar la alimentaţie. Omul modern are neapărată nevoie de îmbrăcăminte şi încălţăminte. La modă, dacă se poate. Şi nu mai poate trăi fără un acoperiş deasupra capului. Iar dacă locuieşti decent şi faci o socoteală, vei constata că banii cheltuiţi în medie pe lună pentru locuinţă sunt mai mulţi decât pentru alimentaţie şi vestimentaţie. Deja se ştie: cu cât plăteşti mai mult, cu atât trăieşti mai bine.
În ultima vreme se observă însă tot mai pregnant şi un alt fenomen: cu cât plăteşti mai mult, cu atât trăieşti mai mult. Şi nu este vorba doar despre calitatea hranei şi a condiţiilor de locuit. Medicina evoluează, găseşte tratamente pentru tot mai multe afecţiuni, însă şi tot mai sofisticate, deci scumpe. Întrebarea care se pune din ce în ce mai frecvent nu este „Există leac pentru această afecţiune?”, ci „Ai bani ca să te tratezi de această afecţiune?”. Sistemele de asigurări de sănătate, oricât de bune, nu vor putea acoperi tratamentele scumpe, mai ales în condiţiile înmulţirii cererilor. Şi astfel omul se va transforma dintr-o fiinţă care munceşte pentru a trăi mai bine într-una care va munci pentru a trăi mai mult.
Eseu de Lucian Velea