22 septembrie 2011

Premiul Marin Sorescu pe anul 2011 pentru Karin Johannisson

Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează pe 22 septembrie 2011, în cadrul unei ceremonii organizate la Târgul de Carte de la Göteborg, Premiul Marin Sorescu pe anul 2011. Premiul i-a fost acordat scriitoarei suedeze Karin Johannisson, “pentru cunoştinţele solide şi entuziasmul genuin cu care cercetează şi descrie legăturile dintre ştiinţele naturale, în primul rând istoria medicinei, şi ştiinţele umaniste, precum şi între idei şi societate, trup şi suflet. Atât arta, cât şi literatura au o prezenţă vie în cărţile lui Johannisson, care exercită o influenţă certă asupra beletristicii suedeze. La aceasta contribuie, printre altele, stilul rafinat şi privirea alertă cu care Karin Johannisson îşi abordează subiectele” (motivaţia juriului).

Karin Johannisson este scriitor, specialist în istoria medicinei şi profesor la Catedra de istoria doctrinelor din cadrul Universităţii din Uppsala. De la debutul în 1974, Karin Johannisson a publicat 13 volume aflate la intersecţia dintre ştiinţă, eseistică şi ficţiune. Lucrările ei – traduse în mai multe limbi – au influenţat numeroşi scriitori suedezi. Este o desăvârşită stilistă şi o erudită, ceea ce i-a adus atât premii literare, cât şi distincţii ştiinţifice. Este membră a mai multor academii şi doctor honoris causa în medicină. Pe 5 octombrie 2011, Karin Johannisson va susţine o prelegere despre istoria sentimentelor la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Premiul Marin Sorescu este decernat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Laureatul a fost ales de un juriu format din Jonas Ellerström – editor, scriitor şi traducător, Gabriella Håkansson – scriitor şi critic literar, Fredrik Lind – librar, Annina Rabe – jurnalist cultural, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook