23 martie 2011

Premiile Radio România Cultural, ediţia XI

Radio România Cultural a acordat premiile acordate pentru cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Gala s-a desfăşurat la Teatrul Odeon luni, 21 martie 2011, începând cu ora 19:00 şi a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, iar versiunea televizată va putea fi urmărită sâmbătă, 26 martie 2011, la TVR Cultural şi ulterior la TVR 1.

În cadrul galei prezentate de Florin Iaru au putut fi ascultaţi muzicienii de jazz Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu şi s-au acordat premii pentru douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat domnului Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastră recentă.

Premiul „In memoriam Iosif Sava” i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucitele debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic.

Premiul „Lux Mundi” i-a fost înmânat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie internaţională, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Câştigătorii premiilor Radio România Cultural pentru anul 2010 la cele 12 secţiuni sunt următorii:

Poezie: Ion Mureşan pentru cartea „Alcool”, Editura Charmides, Bistriţa, 2010, o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile.

Proză: Ioana Pârvulescu, pentru „Cartea întrebărilor”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010.

Film: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, un film de Andrei Ujică, care s-a distins prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă.

Teatru: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International Shakespeare, pentru ediţia din 2010 centrată tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera „Hamlet”.

Arte plastice: Constantin Blendea, pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului, cu lucrări realizate din 1956 şi până în prezent.

Muzică: Dirijorul Cristian Mandeal, pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor ţării: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Naţională Bască, RTE – National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonică din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varşovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.

Educaţie: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR, pentru lansarea „Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice şi dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul „Tineret în Acţiune” şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.

Ştiinţă: Raluca-Ioana Van Staden, pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care a fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial „cea mai bună femeie inventator”.

Emisiuni TV culturale: „Ca la carte”, moderator: Cristian Tabără, TVR 1, pentru consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc.

Reviste si suplimente culturale: „Idea”, pentru polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice.

Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro, un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.

Proiecte culturale şi festivaluri: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical Viaţa e frumoasă, singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

One thought on "Premiile Radio România Cultural, ediţia XI"

  1. Mihaela spune:

    Felicitari castigatorilor. Imi pare rau insa ca astfel de evenimente atat de importante pentru cultura nu sunt mai mediatizate si la noi in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook