29 iulie 2008

Partidul de export

Prin amabilitatea autorului, care ne-a dat acordul pentru includerea în Biblioteca Citatepedia, vă prezentăm romanul science-fiction „Partidul de export”, scris de Victor Martin.

Prima parte a acestei epopei politic-science-fiction a apărut în anul 2004, sub titlul „Elogiul muncii de partid”, iar partea a doua în 2007, sub titlul „Noaptea oraşului ilustrat”. Multe fragmente, luate separat, au note orwelliene, iar, în ansamblu, scrierea e o epopee de natură tolkieniană. Originalitatea constă în tratarea diferită a politicului şi în crearea unei mitologii fără precedent, totul tratat cu mijloacele science-fiction-ului.

„Partidul de export” nu este nici un roman greoi, nici uşurel. Este un roman greu, care se citeşte uşor, autorul reuşind să te ţină în priză pe sute de pagini. Este o „construcţie romanescă multidimensională, dinamică”.

Scriitorul şi criticul literar Gyorfi-Deak Gyorgy spune despre acest roman: „Atmosfera pseudo-hormonală creată în unele pagini ţine treaz interesul cititorului, deoarece sugerează o perversitate permanentă, care, de fapt, rămâne o caracteristică a politicii. În mod surprinzător, multe dintre personajele aflate la cheremul unor ofiţeri sau lideri de partid interesaţi în special de binele propriu sunt, în adâncul sufletelor, nişte Abrahami vieţuitori în Sodoma”.

„Partidul de export” nu este un roman al unei realităţi „în oglindă”, ci unul al unei realităţi de cealaltă parte a oglinzii. Autorul nu prezintă o lume deformată, ci o lume aşa cum o vede el deformată. Ai tot timpul impresia că merge spre fantastic; abia la urmă, dacă te gândeşti bine, îţi dai seama că, în ansamblu, cartea e pur şi simplu science-fiction.

Din romanul „Partidul de export” se desprind multe idei, dar cea mai interesantă dintre acestea e chiar tehnica de abordare a acţiunii, neavând nimic de-a face cu literatura SF românească, nici americană. Ideile nu au prea mare importanţă; importantă e maniera literară de abordare a acestora.

Scriitor science-fiction considerat satiric, autorul romanului „Partidul de export” te face să treci de la „grăbeşte-te încet!”, la „grăbeşte-te în glumă!”. După cum spune scriitorul şi criticul literar Mircea Opriţă, „Satira lui Victor Martin e senină, de om care ştie să se amuze pe seama ţintelor sale; ea cheamă frecvent anecdoticul între instrumentele menite s-o îmblânzească. În măsura în care se poate deduce un fir narativ, acesta se desfăşoară lejer printre calupurile de dialog, ca o panglică de scotch care adună cu lipiciul ei vorbe de duh, calambururi inteligente, situaţii comice, fabule năstruşnice…”.

Victor Martin s-a născut pe 16 aprilie 1954, în Tg. Cărbuneşti, judeţul Gorj. Este inginer, dar are o îndelungată carieră de scriitor şi jurnalist, de-a lungul timpului conducând mai multe publicaţii. Cunoaşte politica îndeaproape, iar SF-ul îl are în suflet, „Partidul de export” apărând astfel ca o consecinţă naturală.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook