Părinți și copii
Textul lui Brian Friel, după „Părinți și copii” de Turgheniev, a fost tradus și montat pe scena mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București de regizorul Vlad Massaci care propune un spectacol despre conflictele dintre generațiile care par să nu mai găsească între ele o punte de comunicare. Din distribuție fac parte Andrei Huțuleac, Alexandru Potocean, Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Crina Semciuc, Cosmina Olariu, Emilia Popescu, Măriuca Bosnea, Diana Dumbravă, Vitalie Bichir/Tomi Cristin, Fulvia Folosea, Emilian Mârnea, Mihai Verbițchi, Andrei Tomi. Premiera oficială are loc pe 30 aprilie 2022, începând cu ora 19:00, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Următoarea reprezentație este programată pentru 1 mai 2022.
După scrierea romanului „Părinți și copii”, în 1862, Turgheniev este nevoit să părăsească Rusia din cauza reacțiilor ostile. Se stabilește în Germania, iar mai apoi în Anglia, unde „Părinți și copii” înregistrează un mare succes. Adaptarea dramaturgului irlandez Brian Friel după celebrul roman al lui Turgheniev a avut premiera pe 26 iunie 1987, la National Royal Theatre.
Publicul este, așadar, la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care regăsește atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiului dramaturgului irlandez. Publicul este sedus de jocul rafinat și plin de nuanțe al actorilor îndrumați atent și sensibil de regizor într-o acțiune care curge firesc în momentele ei dramatice. Lumea „părinților”, „dezacordată” noii ideologii a tineretului nihilist, scufundându-se în propria neputință de schimbare, își găsește transpunerea scenografică cu profunde semnificații sub semnătura artiștilor Adrian Damian (decoruri) și Luiza Enescu (costume). În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care întrega comedie umană a lui Turgheniev/Friel devine drama unei lumi întregi nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.
Regizorul Vlad Massaci comentează:
Tinerii erau adepții unei doctrine radicale, nihilismul, dorind să demoleze societatea liberală, inerent imperfectă a părinților lor, ușor naivi, amabili, cu suflete liberale și iubitoare de Europa către care tindeau natural. Într-un fel, ambele generații par ridicole – una prin radicalism, cealaltă printr-un romantism cam zăpăcit. Întrebarea este ce s-a schimbat azi? (…) Cineva stabilește cum arată Binele, apoi vrea să îl facă cu forța. Ideile astea bizare sunt, în fond, cauza celor două Războaie Mondiale ale secolului trecut, dar și cauza războiului care se întâmplă în Ucraina. Iată cum ideile radicale ale secolului al XIX-lea, se propagă până în prezent, iată cum în numele „binelui omului” sunt suprimate destine individuale. Un spectacol de teatru nu schimbă lumea, dar te poate face să reflectezi asupra ei.