31 iulie 2007

Omul învaţă

Jorge Luis BorgesJorge Luis Borges spunea:

După un anumit timp, omul învaţă să perceapă diferenţa subtilă între a susţine o mână şi a înlănţui un suflet şi învaţă că amorul nu înseamnă a te culca cu cineva şi că a avea pe cineva alături nu e sinonim cu starea de siguranţă, şi aşa omul începe să înveţe… că săruturile nu sunt contracte şi cadourile nu sunt promisiuni, şi aşa omul începe să-şi accepte căderile cu capul sus şi ochii larg deschişi, şi învaţă să-şi construiască toate drumurile bazate în astăzi şi acum, pentru că terenul lui „mâine” este prea nesigur pentru a face planuri… şi viitorul are mai mereu o mulţime de variante care se opresc însă la jumătatea drumului.

Şi după un timp, omul învaţă că dacă e prea mult, până şi căldura cea dătătoare de viaţă a soarelui arde şi calcinează. Aşa că începe să-şi planteze propria grădină şi-şi împodobeşte propriul suflet, în loc să mai aştepte ca altcineva să-i aducă flori, şi învaţă că într-adevăr poate suporta, că într-adevăr are forţă, că într-adevăr e valoros, şi omul învaţă, şi învaţă… şi cu fiecare zi învaţă. Cu timpul înveţi că a sta alături de cineva pentru că îţi oferă un viitor bun înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei vrea să te întorci la trecut. Cu timpul înţelegi că doar cel care e capabil să te iubească cu defectele tale, fără a pretinde să te schimbe, îţi poate aduce toată fericirea pe care ţi-o doreşti. Îţi dai seama cu timpul că dacă eşti alături de această persoană doar pentru a-ţi întovărăşi singurătatea, în mod inexorabil vei ajunge să nu mai vrei să o vezi. Ajungi cu timpul să înţelegi că adevăraţii prieteni sunt număraţi, şi că cel care nu luptă pentru ei, mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii. Cu timpul înveţi că vorbele spuse într-un moment de mânie pot continua tot restul vieţii să facă rău celui rănit. Cu timpul înveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine, dar că a ierta, asta doar sufletele cu adevărat mari o pot face. Cu timpul înţelegi că dacă ai rănit grav un prieten, e foarte probabil că niciodată prietenia lui nu va mai fi la aceeaşi intensitate. Cu timpul îţi dai seama că deşi poţi fi fericit cu prietenii tăi, într-o bună zi vei plânge după cei pe care i-ai lăsat să plece. Cu timpul îţi dai seama că fiecare experienţă trăită alături de fiecare fiinţă nu se va mai repeta niciodată. Cu timpul îţi dai seama că cel care umileşte sau dispreţuieşte o fiinţă umană, mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi umilinţe şi dispreţ, dar multiplicate, ridicate la pătrat. Cu timpul înveţi că grăbind sau forţând lucrurile să se petreacă, asta va determina că, în final, ele nu vor mai fi aşa cum sperai. Cu timpul îţi dai seama că, în realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l trăiai exact în acel moment. Cu timpul vei vedea că, deşi te simţi fericit cu cei care-ţi sunt împrejur, îţi vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine şi acum s-au dus şi nu mai sunt… Cu timpul vei învăţa că încercând să ierţi sau să ceri iertare, să spui că iubeşti, să spui că ţi-e dor, să spui că ai nevoie, să spui că vrei să fii prieten, dinaintea unui mormânt, nu mai are niciun sens.,

Dar, din păcate, se învaţă doar cu timpul…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 15 voturi
Încarc...

10 thoughts on "Omul învaţă"

 1. Alina spune:

  E bine spus si foarte adevarat… pacat ca ne dam seama prea tarziu… desi stim aceste lucruri, lasam mai mereu sa plece trenul fara noi.

 2. V4lyi spune:

  Continuand comentariul Alinei … mereu lasam sa plece trenul fara noi … si multi incearca sa urce in el din mers, dar totul e prea tarziu …

 3. Mâţ spune:

  Nu am înţeles de prima dată ce a dorit să ne arate J.L. Borges. Nici acum nu înţeleg pe deplin. Aproape am învăţat textul pe deasupra, deoarece doresc să îmi amintesc a nu călca în picioare ocazia în care mă voi întâlni cu toate cele suave de mai sus. Pe cele rele… pe cele rele le cunosc în detaliu. Prea mulţi dintre noi le cunoaştem în detaliu, astfel încât numai cele bune ne rămân a le învăţa. Spor la studiu, viitori foşti oameni trişti!

 4. Aurora spune:

  Este icredibil de adevárat ce ne spune J.L.Borges. Dar cred cá pe deplin nu íl putem intelege decit atunci cind am tráit (chiar partial )cea ce ne trsmite.

 5. maria spune:

  Ar trebui sa ne oprim citeodata,sa reflectam, sa respectam si sa dam mai multa valoare lucrurilor frumoase din viata noastra.

 6. maria spune:

  Este adevarat ce spunea Sergio bambarèn….Viata este scurta…iarta repede,saruta incet,iubeste cu adevaratsi si nu regreta ce te-a facut sa zambesti sau sa plangi

 7. doina spune:

  aoleu e foarte adevarat:(:( am scris putin din esenta acestui fragment la o lectie de romana ..mama nici profa nu a auzin in viata ei asha cuvinte :$:$ am avut 10 :P:P:):)

 8. mihaela spune:

  Cu timpul vei intelege ce a vrut sa spuna Jorge…doar cu timpul…

 9. mihaela spune:

  In acelasi timp…doar timpul este cel mai de pret cadou pe care il putem oferi cuiva! Si asta, tot cu timpul vei invata… :)

 10. ma doare spune:

  ah, mihaela, Tu si Borges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook