30 septembrie 2022

Noaptea Albă a Galeriilor la MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă așteaptă sâmbătă, 1 octombrie și duminică, 2 octombrie 2022, în intervalul orar 13:00 – 21:00, să vizitați expoziția: „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX” în cadrul participării MNAR la cea de-a XVI ediție din Noaptea Albă a Galeriilor.


Publicul beneficiază de un program prelungit de vizitare a uneia dintre expozițiile vedetă din acest an, organizată de către Muzeul Național de Artă al României și care prezintă o parte din extraordinarul patrimoniu artistic al muzeului.


Expoziția redă diversele aspecte şi semnificații pe care le primește ruina în vizualul european în decursul secolelor al XVI-lea – al XIX-lea, astfel cele 140 de lucrări expuse, sunt articulate într-un discurs tematic construit progresiv în scopul de a ilustra, pe parcursul celor șase secțiuni ale expoziției, transformarea ruinei dintr-un simbol indicial al culturii antice în epoca Renașterii într-o stare de spirit, o trăire aparte, vecină cu sentimentul de ruinare a sufletului, în contextul interesului pentru sublim al romantismului. Peste acest parcurs istoric se suprapune un discurs psihologic menit a evidenția relevanța ruinei ca simbol al relației noastre cu trecutul și a peisajului ca emblemă a evadării spre o lume ideală. Cu o scenografie spectaculoasă, similară celor din marile muzee ale lumii, expoziția etalează lucrări ale unor nume importante din arta europeană a secolelor XVI-XIX, dintre care amintim: Jan Sanders Van Hemessen (cca. 1500 – 1556), Gaspard Dughet (1615 – 1675), Giovanni Paolo Pannini (1691-1765), Giovanni, Battista Piranesi (1720-1778), August Becker (1821/1822 – 1887), Ivan Aivazovski (1817-1900).
Expoziția Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX este deschisă la parterul Galeriei Naționale a MNAR, iar accesul se face pe baza biletului de intrare.


Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai longeviv eveniment al comunității creative din București. Inițiat și organizat de Asociația Ephemair, evenimentul s-a extins la nivel național odată cu a zecea ediție din 2016, iar în prezent este organizat în cadrul unei rețele naționale a organizatorilor locali NAG în mai multe orașe din România.
În acest weekend sunteți așteptați la o nouă ediție NAG, ce reunește în programul său din acest an douăsprezece orașe și peste optzeci de galerii, muzee, spații alternative, ateliere de artist, centre culturale și muzee.

Publicul larg este așteptat în București, Alba Iulia, Arad, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara și Târgu Mureș pentru a descoperi cele mai inedite spații dedicate culturii contemporane.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook