24 noiembrie 2020

Muzeul Rock din România – accesibil pentru nevăzători

Muzeul Rock din România este o arhivă în format digital, un patrimoniu recent al fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din România. Această Arhivă are și o secțiune de obiecte accesibilizate pentru nevăzători, obiecte de colecție scanate 3D dar și cercetări specializate, inclusiv cea în parteneriat cu CNSAS, care analizează informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz așa cum erau ele privite din perspectiva Securității.

Obiecte din Arhiva Muzeul Rock accesibilizate pentru nevăzători


Arhiva Muzeul Rock este o inițiativă a platformei muzeale private PostModernism Museum și a istoricului muzical Doru Ionescu și se poate viziona online.

Proiectul Muzeul Rock a demarat acțiunea de constituire a colecțiilor publice și private, prin identificarea și alcătuirea în format digital a unei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale.

Proiectul Arhiva Muzeul Rock din România este gândit pe trei axe: cercetarea, identificarea și inventarierea colecțiilor și materialelor de arhivă; arhivarea digitală, de obiecte care au aparținut muzicienilor și mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate în concerte și evenimente, vinyl-uri prin prezentări și accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock în forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve română-engleză și cu obiecte pregătite pentru nevăzători.

În prezent Arhiva Muzeul Rock găzduiește secțiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele „Cenaclul Flacăra”, „Club A”, „Casa de Cultură Preoteasa”, dar și „Artiste rock”, „Opere rock sau memorabilia”: concerte, festivaluri, scrisori și documente, instrumente vechi sau celebre. Se pot vedea 360 de grade instrumente muzicale celebre; interviuri cu muzicieni și tehnicieni români sunt disponibile în format video.
Parteneriatul cu Asociația Pentru Dezvoltare Urbană permite ca obiecte din Arhiva Muzeul Rock să accesibilizate pentru nevăzători – acestea vor fi adăugate la THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), o enciclopedie digitală pentru nevăzători, cu imagini şi piste audio, folosind tehnologie asistivă şi e-learning.

Ciornă text piesa Catena – „Dorința Hopatina”, fotografie de Anca Vijan Graterol

O arhivă generoasă de materiale a fost pusă la dispoziție de Casa de Cultură a Studenţilor București (cunoscută și sub numele de „Preoteasa”, nume ce l-a purtat oficial din 1957 până in 1982) și este disponibilă într-o secțiune dedicată în cadrul Arhivei Muzeul Rock din România.

Parteneriatul cu CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), atât prin Serviciul Programe Educaţionale, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii cât și prin Centrul de Istorie Orală, aduce beneficiul completării cu informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz, așa cum erau ele privite din perspectiva Securității. Putem astfel înregistra și modul în care aceste fenomene muzicale au fost receptate în epoca comunistă, cât și grija autorităților pentru aceste grupuri de tineri cu potențial reactiv.

Această Arhivă stă la baza ulterioarelor conferințe tematice, expoziții, cercetări și publicații, deschise cooperărilor și parteneriatelor.

Mondial (Filip Merca, Mișu Cernea, Sorin Tudoran, Mircea Drăgan) în sala de repetiții, fotografie Casa de Cultură a Studenților București
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook