Mituri despre creier
Miercuri, 29 mai 2013, de la ora 19:00, la librăria Cărtureşti din Cluj-Napoca are loc atelierul „Mituri despre creier”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Institutul Internaţional pentru Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată şi cu Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, în contextul Lunii Europene a Creierului, şi este menit să promoveze conştientizarea eforturilor de investigare ştiinţifică a creierului uman în rândul publicului larg.
Luna mai 2013 a fost declarată Luna Europeană a Creierului, la iniţiativa Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare. Creierul uman este unul dintre cele mai complexe organe umane, înţelegerea funcţionării lui constituind obiectul de studiu al câtorva discipline, incluzând neurologia, psihiatria şi psihologia. În ciuda faptului că preocuparea pentru înţelegerea structurii şi funcţionării creierului este foarte veche şi foarte multe eforturi de cercetare s-au investit în direcţia aceasta, suntem încă foarte departe de a înţelege pe deplin creierul uman.
În faţa acestei complexităţi a organului pe care-l numim creier şi în contextul în care multe dintre faţetele lui rămân încă necunoscute, avem deseori tendinţa de a simplifica lucrurile pe care le ştim cu privire la creier, pentru a le face mai uşor de înţeles şi a putea opera mai uşor cu ele. Astfel s-au născut multe mituri despre creier. Multe dintre acestea nu sunt complet neadevărate – informaţia a fost doar distorsionată parţial pe parcurs sau nu am avut acces încă la toate informaţiile.
În cadrul atelierului se vor dezbate câteva dintre aceste mituri, provocându-i pe participanţi să reziste tentatiei de a trata miturile ca fapte, mai ales acolo unde cunoaşterea ştiinţifică nu are încă un răspuns.
Atelierul este susţinut de Ioana Cristea, Bogdan Voinescu şi Cristina Mogoase. Ioana Cristea este psiholog, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai şi cercetător asociat la Universitatea din Pisa, Italia. Bogdan Voinescu este medic psihiatru şi lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai. Atât Ioana Cristea, cât şi Bogdan Voinescu sunt membrii ai comitetului ştiinţific şi executiv al Platformei de Imagistică Avansată – MRI/EEG – în ştiinţe cognitive clinice (Platforma SkyRA) din cadrul Institutului Internaţional pentru Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată. Cristina Mogoase este psiholog doctorand şi asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, şi secretar ştiinţific al Platformei SkyRA.