25 iunie 2013

Mirajul fericirii

Mirajul fericiriiEditura Polirom a publicat în colecţia „Esenţial” romanul „Mirajul fericirii” de Walker Percy, traducere din limba engleză de Cătălina Antonia Stoenescu.

Cartea spune povestea de neuitat a unei săptămâni ce va schimba definitiv vieţile a doi oameni. Romanul este deopotrivă o frescă a decăderii Sudului american, dar şi un portret viu al New Orleansului. De altfel, punctul culminant al romanului coincide cu o sărbătoare de Mardi Gras. În acelaşi timp ironic şi romantic, „Mirajul fericirii” este un roman clasic al literaturii americane.

Aparent, Binx Bolling le are pe toate: la numai 30 de ani este un broker de succes, are bani, maşină, iar femeile mor după el. Cu toate acestea, viaţa lui pare lipsită de sens, un sens pe care-l găseşte mergând foarte des la cinema, unde reuşeşte să uite traumele provocate de problemele familiale şi de experienţa războiului.

Se spunea într-un articol din The New York Times: „Interesul lui Walker Percy pentru psihiatrie se face simţit atunci când sondează resorturile ce anima personajele romanului său. Nimic nu e spus, totul este sugerat. Cititorul prinde fragmente de sens şi frânturi ocazionale ale unor fapte cu rădăcini ascunse. Cu toate acestea, cât de potrivit sunt alăturate aceste fragmente şi cât de bine au evoluat aceste frânturi, aşa incât din ele au răsărit personaje precum Binx şi Kate. Aceste revelaţii au loc pe fundalul unui Mardi Gras în New Orleans, ale cărui savoare şi spirit sunt reproduse cu o minunată acurateţe.”

Iar în Time s-a subliniat: „Îmbrăcat în originalitate, inteligenţă şi un interes lipsit de orice urma de ipocrizie pentru soarta umană, romanul lui Percy are calitatea rară de a-şi face personajele să arate şi să vorbească exact ca în mediul care le-a inspirat.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook