26 septembrie 2019

Maps of Everyday

Joi, 26 septembrie 2019, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, are loc vernisajul expoziției „Maps of Everyday”, aparținând artistei Raluca Băjenaru.„Maps of Everyday” prezintă o „arhivă” cu urmele activităților cotidiene repetitive care țin de organizarea vieții în microcosmosul intim: bilețele pe care le scriem pentru a nu uita, liste de cumpărături, hărți cu repere despre cum să ajungem dintr-un loc în altul, amprente cumulate involuntar prin ocuparea succesivă a aceluiași spațiu.

Proiectul documentează utilizarea cotidiană a scrisului de mână, într-o perioadă în care acesta este tot mai mult înlocuit de dispozitive electronice. Imaginându-se ca un antropolog care încearcă să strângă urme ale unei practici înainte ca aceasta să dispară, Raluca Băjenaru privește prezentul ca fiind deja trecut, iar societatea fiind propulsată într-o eră a post-literalității.

Deja obiecte de muzeu, bilețelele scrise de mână și pierdute pe stradă sau hărțile desenate pe hârtie oferă acces către un nivel individual de codificare prin intermediul grafiei personale. Un voyeurism difuz transpare din încercarea de a-ți imagina cine este persoana care a scris acel post-it găsit pe stradă sau care a folosit anumite convenții grafice în desenarea unei hărți.

Erodarea spațiilor utilizate în comun, cum ar fi scaunele din stația de metrou Unirii 1, creează hărți involuntare, documentate fotografic în cadrul proiectului. Urmele pe care oamenii le lasă, așezându-se succesiv în același loc și creând o amprentă comună, devin relevante pentru preferințele și obiceiurile lor.

În căutarea acestor amprente ale existenței cotidiene, Raluca Băjenaru devine un explorator al orașului, realizând desene uriașe prin intermediul înregistrării cu o aplicație a traseelor parcurse în București și reinterpretării lor prin animație. Scoase din context, aceste plimbări fără o destinație anume creează o estetică a mersului și un gestualism la scara orașului, realizat cu propriii pași.

Expoziția „Maps of Everyday” poate fi vizitată până pe 20 octombrie 2019 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra, nr. 39, București.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook