11 octombrie 2018

Luna Literaturii Europene

Institutul Cultural Român, alături de membrii clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), organizează „Luna Literaturii Europene”, un proiect amplu prin care publicul este invitat să (re)descopere literatura europeană. Pe tot parcursul lunii octombrie 2018 au loc evenimente diverse, de la ateliere pentru copii și părinți la dezbateri, conferințe, concursuri și campanii de sensibilizare asupra necesității accesului la cultură al persoanelor din zonele defavorizate.De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți este partenerul Institutului Cultural Român în organizarea acestui proiect. Scriitorii asociației susțin ateliere de lectură, scriere creativă, workshop-uri pentru elevi, părinți, bibliotecari și cadre didactice, toate menite să promoveze lectura în rândul copiilor și tinerilor, dar și să atragă atenția părinților și profesorilor asupra importanței cititului, în familie și la școală.

Evenimentele şi activităţile organizate în şcoli, la sediul ICR, în Librăria Cărturești Verona, dar și în mediul online, distribuie următoarele mesaje: Cititul este distractiv; Cititul este util; Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine.

Program

Campania „Cărți Tatuate”

Institutul Cultural Român și De Basm lansează campania online „Cărți Tatuate”. Ideea de la care a plecat această campanie este că tatuajele reprezintă semne pe care iubirile, experiențele și speranțele noastre ni le-au lăsat pe piele. Întrebarea-provocare pe care o lansăm prin acest proiect este dacă, în mod similar, iubirea pe care o avem față de cărți, experiențele pe care le-am avut prin intermediul lor și speranțele pe care ele ni le-au sădit în suflete n-ar trebui înscrise, la rândul lor, undeva. Dacă fiecare carte pe care am iubit-o nu ne tatuează pentru totdeauna sufletul, lăsând urme nevăzute care ne fac să fim cine suntem.

Provocarea lansată copiilor și adulților deopotrivă este să conceapă un „tatuaj” cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai tare, să-l trimită într-un mesaj pe adresa de Facebook a asociației, motivându-și într-un text scurt alegerea. Tatuajul poate reprezenta un personaj, poate fi un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un citat. În orice reprezentare grafică, în orice tehnică, pentru că nu există greșeli atunci când ne exprimăm iubirea sincer și din suflet.

Cele mai reușite tatuaje sunt premiate cu cărți puse la dispoziție de Editura Institutului Cultural Român și de editurile partenere care au răspuns cu generozitate apelului și s-au alăturat campaniei: editurile Arthur, Cartier, Univers, Cartea Copiilor, Frontiera.

Cele mai frumoase și mai interesante cărți pentru copii și adolescenți ajung la cei care iubesc cărțile și literatura.

În perioada 20-26 octombrie 2018, scriitorii Asociației De Basm susțin ateliere pentru copii, workshop-uri pentru profesori, bibliotecari și părinți, precum și lansări. Acestea au loc în școli, la sediul ICR (strada Aleea Alexandrunr. 38) și la Cărturești Verona.

Programul complet al atelierelor

20 octombrie 2018

 • Ora 10:00 – „De ce e simpatic să citim împreună” –  workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de Brandi Bates, promotoare a proiectului Citim Împreună România (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr. 38)
 • Ora 11:30 – „Poveste baroc – Muzica are gust” – atelier de lectură susținut de scriitoarea Cristina Andone, autoarea seriei de succes „Povești din Pădurea Muzicală” (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr 38)

21 octombrie 2018

 • Ora 11:00 – „Luli și căsuța din copac” – atelier senzorial de lectură destinat copiilor atipici, în colaborare cu Asociația „Supereroi printre noi”. Atelierul este susținut de Ruxandra Mateescu, fondatoare a proiectului „Supereroi printre noi” și creatoare de programe menite să faciliteze accesul copiilor atipici la evenimente culturale, scriitoarea Iulia Iordan, autoare a numeroase cărți de succes pentru copii, și Cristiana Radu, ilustratoare, premiată de două ori cu premiul Cele mai Frumoase Cărți din România (Muzeul Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8)
 • Ora 11:30 – Lansare-atelier „Aiurea-n tramvai” – atelier susținut de scriitoarea Adina Rosetti, inspirat de cartea „Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda” (Curtea Veche Publishing), o poveste în care sunt explicate într-un mod hazliu expresiile populare care le dau bătăi de cap copiilor (Ceainăria librăriei Cărturești Verona)
 • Ora 11:30 – „De ce e simpatic să citim împreună” – workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de Brandi Bates, promotoare a proiectului „Citim Împreună România” și inițiatoarea unui proiect unic în România, „Biblioteca Din Loc în Loc” din Lupeni (Mansarda Cărturești Verona)

22 octombrie 2018

 • Ora 9:00 – „De la hieroglife la emoticoane și emoji” – atelier ludic susținut de scriitoarea Laura Grunberg, autoare de cărți pentru copii și adolescenți, dintre care amintim „Să creștem mici”, publicată de Editura Arthur (Școala Româno – Finlandeză)
 • Ora 10:00 – „Poveștile Păsării Măiestre” – atelier de lectură susținut de scriitoarea Sînziana Popescu, autoarea a numeroase piese de teatru pentru copii, dar și a îndrăgitei serii „Andilandi” (Grădinița „Bambi”)
 • Ora 14:00 – „În căutarea kendamei pierdute” – Povești din Ferentari – atelier de scriere creativă destinat copiilor romi, susținut de scriitoarea Adina Rosetti (Școala 136 Ferentari)

23 octombrie 2018

 • Ora 10:00 – „Cum se scrie o poveste greu de scris” – atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Iulia Iordan, autoare de cărți de succes și educator muzeal (Școala Gimnazială Ferdinand)
 • Ora 10:00 – „Colaj din povești” – atelier ludic de lectură susținut de scriitoarea Luciana Grosu, autoare a două cărți, „Realitatea imposibilă” și „Scrisoare imposibilă”, apărute la Editura Humanitas Junior şi Paralela 45 (Școala Româno-Finlandeză)
 • Ora 12:00 – „Atelier cu rime” – atelier de lectură și scriere creativă susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, autoare a trei volume îndrăgite de versuri: „Pe dos”, „În orașul Bucurville” și „Marele acoperiș” (Școala Româno – Finlandeză)

24 octombrie 2018

 • Ora 11:00 – „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala nr. 2 din Jilava, atelier susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună
 • Ora 12:30 – „Personajele Din Tablouri Prind Viață” – atelier ludic susținut de scriitoarea Claudia Groza, autoare printre altele a cărții „Întâmplările detectivului Curios” (Liceul „Dimitrie Bolintineanu”)
 • Ora 13:00 – „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala nr. 2 din Jilava, atelier susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună

25 octombrie 2018

 • Ora 10:00 – „Patrimoniu: ce cuvânt complicat!” – atelier susținut de scriitoarea Iulia Iordan și Daniela Mișcov (Atelier D) (Colegiul „Mihai Eminescu„)

26 octombrie 2018

 • Ora 10:00 – „Lecturi alternative: să citim corpurile’ – atelier ludic, susținut de scriitoarea Laura Grunberg (Grădinița „Școala Iancului”)
 • Ora 16:30 – „Lectura ca un loc de joacă – Ce poți face cu o poveste” – workshop pentru învățători și profesori, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, despre felul în care o poveste se poate transforma într-un scenariu didactic (Școala Româno-Finlandeză)

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook