8 septembrie 2016

Lilieci

Romfilatelia vine în întâmpinarea publicului iubitor de filatelie cu un nou proiect de mărci poștale, dedicat unor fiinţe nocturne, complexe și pline de mister – liliecii – și îi invită pe toți cei care îndrăgesc aceste mamifere să le descopere în patru timbre tematice, de colecție. Emisiunea de mărci poștale dedicată acestor mamifere se intitulează sugestiv „Lilieci” și prezintă în timbre patru specii întâlnite în România și protejate prin lege: Miniopterus schreibersii (Khul, 1819), Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774), Plecotus auritus (Linnaeus, 1758), Nyctalus noctula (Schreber, 1774). Emisiunea este disponibilă începând de vineri, 9 septembrie 2016, în magazinele Romfilatelia.

lilieci

Singurele mamifere capabile de zbor adevărat şi susţinut, liliecii sunt asociați în cultura occidentală cu multe mituri, unele parțial adevărate, altele înrădăcinate numai în superstiţie. De la șoareci zburători, care se încurcă în părul uman, mesageri ai răului și creaturi murdare prin natura lor, miturile despre lilieci sunt numeroase, însă nu de multe ori caracteristicile reale și cunoscute ale acestor mamifere vin să contrazică credința populară.

Astfel, liliecii se prezintă ca mamifere înzestrate cu supersimţuri, cu ajutorul cărora pot detecta şi cele mai uşoare mişcări ale aerului, sunt capabile de altruism, ajutând membrii coloniei care nu pot vâna, iar prin sensibilitatea la poluare și prin nutriția diversificată, sunt considerați indicatori ecologici.

Ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, Plecotus auritus (liliacul urecheat brun) este o specie de talie medie, cu urechi foarte mari faţă de dimensiunile corpului. Prezenţa acestei specii este asociată cu pădurile mature de foioase, regăsindu-se însă şi în păduri mixte sau, în zona montană, în cele de conifere. Vara, se adăposteşte în primul rând în scorburi sau clădiri.

Pipistrellus pipistrellus (liliacul pitic) este reprezentat grafic pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este o specie de talie foarte mică, cu blana de culoare maro închis pe spate, adesea ruginie, uneori de un maro mai deschis, pal. Faţa şi urechile diferă de aspectul blănii, prin coloritul lor închis. Este o specie foarte răspândită și frecvent întâlnită, adaptându-se bine şi mediului antropizat. Vara, coloniile pot fi găsite în scorburi de copaci, sub scoarţă, în clădiri, poduri sau în fisurile zidurilor.

lilieci

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este ilustrat Miniopterus schreibersii (liliacul cu aripi lungi), o specie de talie medie, cu bot foarte scurt şi frunte bombată, urechi scurte şi triunghiulare, care nu depăşesc vârful capului, și cu aripi foarte lungi şi înguste. Coloniile se adăpostesc, de obicei, în peşteri, pe tot parcursul anului, și mai rar, în mine sau alte tipuri de adăposturi subterane. Preferă peşterile cu intrări mari, din regiunile carstice din zona de deal şi de munte, sau zonele cu multe păduri. Exemplare solitare sau grupuri mici pot fi întâlnite într-o varietate de adăposturi, în clădiri, în structura podurilor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este reprodus Nyctalus noctula (liliacul de amurg), o specie de talie mare, cu blană catifelată, de culoare maroniu-roşiatic. Acesta foloseşte ca adăpost scorburile, preferându-le pe cele făcute de ciocănitori, situate în general la 4-12 m. Prezintă o adaptare mai bună la mediul urban, apărând chiar şi în oraşele mari, unde adăposturile preferate sunt crăpăturile din pereţii blocurilor.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 245 exemplare și este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul prima zi având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.

lilieci

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook