30 martie 2015

Lansarea integralei operei poetice a lui Mircea Cărtărescu

Marţi, 31 martie 2015, de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda lansării volumului „Poezia” de Mircea Cărtărescu. La eveniment participă, alături de autor, Gabriel Liiceanu, Dan-Liviu Boeriu şi Radu Vancu.

poezia

Mircea Cărtărescu mărturiseşte:

Când sunt întrebat care sunt cărţile mele pe care le consider cele mai importante, răspund aproape automat Nostalgia, Levantul şi Orbitor. De fiecare dată simt însă, obscur, că fac o nedreptate. Că las deoparte, uitată într-o zonă umbrită a minţii, o a patra carte majoră a mea, pe care de un sfert de secol mă străduiesc s-o uit, ca pe-o iubire veche şi nevindecată încă. E corpusul poemelor mele lirice, scrise în tinereţe, într-un efort continuu, halucinant şi epuizant, care-a durat doisprezece ani. A fost epoca în care mi-am trăit viaţa, fără rest, numai şi numai în poezie.

Când privesc în urmă, văd imediat acea flacără strălucitoare, acea căutare disperată de forme noi, acea continuă măsurare a puterilor într-un inegal skandenberg cu poezia, care-ar fi putut face, numai ea, opera mea completă. Când, prin 1992, am hotărât să nu mai scriu poezie, a fost o sinucidere simbolică în speranţa unei renaşteri.

Mi s-a dat apoi, într-adevăr, şansa unei noi vieţi în literatură, dar o viaţă nu separată de prima, ci izvorâtă în întregime din ea. Poezia a găsit o cale de-a curge mai departe în scrisul meu şi a rămas pentru mine, mai departe, chiar dacă dizolvata într-un epic translucid, sensul vieţii mele. Faptul că nici azi nu mă interesează nimic altceva, în efemerul şi enigmaticul lumii, decât poezia, este moştenirea acelei epoci îndepărtate.

Cititorul va găsi în acest volum, reproduse integral, cele şase volume de versuri publicate de mine, la care va adăuga, poate, «din citit ori amintire», al şaptelea volum, Levantul, care, din motive evidente, nu şi-a găsit locul aici.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook