11 iunie 2018

Kokaji, un spectacol de teatru NOH

Cultivând de mai mult timp încoace o adevărată relație privilegiată cu Japonia, Teatrul Național „I.L. Caragiale” găzduiește, în intervalul unei singure săptămâni din iunie 2018, două evenimente culturale excepționale, destinate să familiarizeze publicul românesc cu două din cele mari tipuri de teatru tradițional japonez – Kabuki și Noh – prin intermediul unei expoziții și, respectiv, al unui spectacol de teatru.

Marți, 19 iunie 2018, la ora 19:30, publicul este aşteptat la Sala Studio a Teatrului Național din București, la un spectacol de teatru care se poate vedea mai rar în afara graniţelor Japoniei. Este vorba despre „Kokaji” („Fierarul”), un spectacol de teatru Noh (drama clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență) în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. „Kokaji” este o piesă dinamică în două acte din categoria Kiri Noh (piese cu personaje și animale supranaturale), autorul fiind necunoscut.Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Țelul companiei este acela de a continua tradiția și de a face cunoscut Noh în întreaga lume drept o formă vie și atractivă de teatru clasic care poate fi înțeleasă și apreciată de oricine. Conducătorul Companiei Yamamoto Noh Theatre din Osaka și al fundației cu același nume, cunoscutul actor Yamamoto Akihiro este şi Președintele Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia.

Spectacolul „Kokaji” se joacă în 19 iunie 2018 la ora 19:30, la Sala Studio a TNB, cu supratitrare în limba română.

Spectatorii care vor viziona spectacolul „Kokaji” au prilejul de a vizita totodată și excepționala expoziție de stampe japoneze din foaierele Sălii Studio.

Marți, 12 iunie 2018 la ora 18:30, în foaierele Sălii Studio a Teatrului Național este prezentată pentru prima oară publicului românesc o selecție curatorială de peste 140 de stampe japoneze din secolele XVIII și XIX, cu „Actori și scene de teatru Kabuki”, provenind din colecția privată George Șerban. Expoziția este urmată de publicarea unui album dedicat și este curatoriată de Cosmin Nasui, iar cercetătorii și documentariștii sunt Alina Crețu, Alina Șerban și Alexandra Jianu.

Colecția de stampe George Șerban conține peste 1.000 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX.

Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora, pe care-i veți regăsi în expoziție, dar și în albumul ulterior. Fiecăruia dintre artiștii care vor fi expuși îi este dedicată o arie expozițională, care va conține în afara lucrărilor originale și o prezentare dinamică cu detalii de lucrări și informații de prezentare pe cele 8 monitoare care ambientează spațiul expozițional.

Expoziția este deschisă între 12 iunie – 1 iulie 2018.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook