15 octombrie 2008

Jurnalul lui Dracula

Jurnalul lui DraculaDuminică, 19 octombrie 2008, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului de Nord din Satu Mare are loc premiera spectacolului „Jurnalul lui Dracula” de Marin Mincu, adaptarea şi regia Alexander Hausvater.

Spectacolul este realizat după romanul de succes al lui Marin Mincu, „Jurnalul lui Dracula”, despre cea mai cunoscută şi mai controversată personalitate românească a tuturor timpurilor – Vlad Ţepeş – şi despre permanenta stare de asediu în care trăieşte acest popor. Scriind în formă de jurnal, autorul trimite la izvoare istorice credibile, restituind o imagine a lui Dracula fascinantă, tulbure şi sinistră, dar foarte diferită de aceea care ne-a fost transmisă de legendă. Personajul istoric nu are nimic de-a face cu popularul vampir însetat de sânge, care ieşea în nopţile cu lună plină din mormânt. Marin Mincu evocă figura „adevărată” a războinicului de temut, Vlad al III-lea, şi originea „nelegiuirilor” lui, dezvăluindu-ne o neaşteptată imagine a lui Dracula, filosof, umanist, om de o foarte fină cultură europeană, poliglot.

„Jurnalul lui Dracula” este un spectacol despre curajul de a ne asuma total ca oameni şi ca popor. O călătorie pe urmele unei legende a istoriei. Geneza unui mit modern. O montare care atinge toate stilurile şi formele teatrale şi care îmbină textul, imaginea, mişcarea, muzica, poezia, dansul, drama, comedia, umorul negru, grotescul…

Marin Mincu spunea: „Fiind o replică la vampirismul lui Bram Stoker, romanul meu se integrează viziunii postmoderne, recuperând un actant titanian al Renaşterii româneşti, exorcizat prin poetica violenţei, specifică epocii medievale. Jurnalul lui Dracula este o rescriere a textului italian, întrucât romanul a fost scris direct în italiană. Din păcate, acest Dracula anticipator nu a fost descoperit şi de către publicul autohton. La asta va contribui, probabil, dramatizarea realizată de genialul om de teatru Alexander Hausvater.”

Distribuţia este alcătuită din Ciprian Vultur în rolul lui Dracula şi „şobolanii” Lörincz Ágnes, Dorin Zachei Ceoarec, Alina Negrău, Ionuţ Oprea, Carol Erdös, Ştefan Bordea, Tibor Szekely, Vlad Mureşan, Cosmin Domnişan, Gina Gorea, Dorina Nemeş, Camelia Codruţa Rus, Diana Turtureanu, Renata Heidel, Andreea Mocan.

Regia îi aparţine lui Alexander Hausvater, asistat de Ovidiu Caiţa, cu o regia tehnică de Dorel Iurcencu. Coregrafia este semnată de Gabriela Tănase, iar muzica de Mircea Florian. Decorul şi costumele au fost realizate de Alexandru Radu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook