18 aprilie 2016

Iuda

Librăria Humanitas de la Cişmigiu organizează marţi, 19 aprilie 2016, de la ora 19:00, lansarea celui mai nou roman al lui Amos Oz, „Iuda„, o realizare literară care repune în discuţie, din perspectivă etică, politică şi istorică, figura trădătorului şi conceptul de trădare. La eveniment participă scriitoarele Ioana Pârvulescu, Tania Radu şi Madeea Axinciuc, cercetător şi director fondator al Programului de Studii Iudaice din cadrul Universităţii din Bucureşti. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, directorul editurii Humanitas Fiction.

coperta_oz

Un fragment din debutul romanului „Iuda„:

Iată o poveste petrecută în ultimele zile de iarnă ale anului 1959 şi în primele zile ale anului 1960. E o poveste încărcată de erori, pasiuni şi dezamăgiri, ce ridică însă şi o problemă religioasă rămasă nerezolvată.

Roman al devenirii şi o sofisticată poveste de iubire, „Iuda” îmbină un subiect pasionant cu reflecţii îndrăzneţe asupra evenimentelor istorice care au determinat, pe de o parte, relaţiile dintre evrei şi creştini şi, pe de altă parte, cele dintre Israel şi lumea arabă.

Întreaga lume a tânărului Shmuel Asch se destramă sub ochii lui, de la o zi la alta – este părăsit pe neaşteptate de Yardena, iubita sa, care hotărăşte să se mărite cu fostul ei prieten; Cercul de Renaştere Socialistă în care activa de mai multă vreme se desfiinţează, dispărând şi încrederea lui în fundamentele socialismului rus; disertaţia pe care o scrie, „Isus prin ochii evreilor”, a ajuns într-un punct mort, iar părinţii îl anunţă printr-o scrisoare că nu-l mai pot susţine financiar în continuarea studiilor.

Nevoit să ia o decizie în privinţa viitorului său, Shmuel rupe toate legăturile cu prietenii şi familia, renunţă la apartamentul închiriat în cartierul Tel Arza şi îşi abandonează studiile. În momentul în care răspunde unui anunţ de angajare descoperit la cantina universităţii, existenţa lui căpăta o nouă dimensiune prin mutarea într-o clădire aproape fantastică, alături de Ghershom şi Atalia, doi oameni enigmatici şi fascinanţi, greu încercaţi de viaţă. Ceea ce nu ştie Shmuel este că traiul între zidurile groase ale casei de la marginea oraşului vechi, alături de doi oameni aparţinând parcă altor vremuri, nu face decât să-l reconecteze la viaţă, pregătindu-l pentru ceea ce-l aşteaptă cu adevărat.

Die Literarische Welt consemnează:

Amos Oz este o rudă apropiată a lui Gogol, Puşkin, Tolstoi şi Dostoievski. Noul lui roman, „Iuda„, o dovedeşte. Protagoniştii gândesc mult şi profund despre timp şi despre cursul istoriei. În „Iuda„, el a creat o capodoperă – un roman al înţelepciunii, al melancoliei şi umorului, construind personaje bine conturate, credibile, care îi devin dragi cititorului pe parcursul lecturii. Este o carte în interiorul căreia ţi-ar plăcea să trăieşti. Orice om interesat de trădători şi trădare ar trebui să citească această carte. Orice om interesat de Israel. Orice om interesat de celelalte fiinţe umane.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 19 aprilie, ora 18:30.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook