Ioana şi focul
Sâmbăta, 18 octombrie 2008, ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului de Comedie are loc premiera oficială a piesei „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, în regia Cătălinei Buzoianu.
Distribuţia este alcătuită din: Dorina Chiriac, Marius Manole, Dragoş Huluba, Laura Creţ, Aurelian Bărbieru, Mihaela Măcelaru, Lari Giorgescu, Gloria Găitan, Teodora Stanciu, Domniţa Ciolacov, Irina Sârbu. Marionetele sunt mânuite de Simina Constantin şi Roxana Florea. Decorurile sunt realizate de Puiu Antemir, costumele de Anca Răduţă, iar măştile şi marionetele de Liana Axinte. Muzica este semnată de Mircea Florian, iar mişcarea scenică de Mălina Andrei.
Premiera absolută din data de 18 octombrie are loc în prezenţa autorului şi va fi precedată în foaierul Teatrului de Comedie de lansarea unei cărţi ce cuprinde textul „Ioana şi focul” şi fotografii din spectacol. Tot în foaier, spectatorii vor putea vedea o expoziţie ce cuprinde peste 50 de afişe ale spectacolelor montate în întreagă lume pe textele lui Matei Vişniec.
„Ioana şi focul” este „o piesă despre cum se scrie istoria”, într-o montare modernă, care îmbină inedit jocul actorilor şi marionetele, obiectele scenografice şi transparenţa luminii, vocile şi coregrafia.
Matei Vişniec a declarat:
Ioana d’Arc la Teatrul de Comedie? Iată o informaţie cel puţin deconcertantă, dacă nu bizară, la prima vedere. Şi totuşi, dincolo de drama personală a Ioanei şi de faptul că a fost arsă pe rug, ce comedie au jucat la acea oră toţi protagoniştii plăsmuirii acestui mit! Şi ce comedie a jucat istoria în general, ISTORIA cu majuscule… De altfel acesta a şi fost scopul meu abordând acest subiect: să scriu o piesă despre cum se scrie istoria, cu ce ingrediente, cu ce note de umor negru şi de ironie fină, cu ce elemente de grotesc şi de macabru, cu ce hohote de râs divin şi cu ce urlete de suferinţă pământească…
De fiecare dată când doamna Cătălina Buzoianu s-a apropiat de un text al meu, ceea ce s-a întâmplat de mai multe ori din 1990 încoace, am avut senzaţia că asist la un moment de magie şi că de fapt mi-a dat şansa de a exista ca autor.