12 ianuarie 2017

Institutul Cultural Român celebrează Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naționale, stabilită prin Legea 238/2010 și sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, este marcată și în acest an de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria.Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Beijing organizează, în perioada 12-15 ianuarie 2017, manifestarea culturală cu titlul „Luceafărul – descoperirea valorilor româneşti”. În cadrul acesteia, este pus în scenă spectacolul de teatru „Luceafărul” – reprezentând dramatizarea capodoperei cu același titlu de Mihai Eminescu – regia: Alina Chiriac și Andrada David, mai întâi pe 12 ianuarie, la Școala Internațională „1 Octombrie” din Beijing și apoi pe 15 ianuarie, la Centrul Cultural al Primăriei Dong Cheng. Totodată, pe 13 ianuarie are loc o întâlnire cu studenții de la facultățile de teatru și film Beijing Film Academy și Central Academy of Drama.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin realizează o seară de poezie și muzică, „Redescoperindu-l pe Eminescu”, pe 15 ianuarie 2017, la Loftbühne der Schauspielschule Berlin. Un recital din creația eminesciană, în interpretarea actorilor Emil Boroghină și Christine Schuster, este precedat de un recital la violoncel susținut de duo-ul Cătălin Ilea – Constantin Siepermann.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează două proiecte culturale cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Primul debutează pe 15 ianuarie 2017 cu un concert de vioară și pian susținut de violonistul Remus Azoiței și de pianistul Eduard Stan la Conservatorul din Luxemburg, cu sprijinul Ambasadei României în Ducatul Luxemburg. A doua zi, cei doi artiști sunt invitați la Conservatorul din Luxemburg pentru a susține două masterclasse cu elevii, grupurile muzicale și profesorii Conservatorului. Cel de al doilea proiect, concertul aniversar „Omagiu lui Dinu Lipatti”, susținut de pianista Angela Drăghicescu şi de violonistul francez Virgil Boutellis-Taft, are loc în data de 26 ianuarie la centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles și este dedicat tot Zilei Culturii Naționale. Cu prilejul acestui concert, parte a unui proiect muzical intitulat „Romanian Music through Centuries”, este adusă în prim-plan și personalitatea maestrului Corneliu Gheorghiu, prin organizarea expoziţiei „Corneliu Gheorghiu – Sufletul pianului”, curatoriată de Ilinca Gheorghiu, fiica pianistului.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Budapesta promovează, în capitala ungară, lirica lui Mihai Eminescu. Astfel, pe 16 ianuarie 2017, o selecție de poeme de Mihai Eminescu, traduse în limba maghiară, sunt oferite, în format tipărit, studenților din cadrul Universității „Eötvös Loránd” din Budapesta. Poeziile bilingve (română-maghiară) le sunt înmânate studenților de doi masteranzi ai programului „Limba Română, literatură și cultură” din cadrul Catedrei de Filologie Română, Universitatea „Eötvös Loránd”.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează o serie amplă de proiecte culturale pentru a marca Ziua Culturii Naționale anul acesta, serie care debutează pe 13 ianuarie 2017 cu un recital poetic-muzical cu titlul „Mihai Eminescu. Nu credeam sa-nvăţ a muri vreodată”, la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău.

În cadrul evenimentului, actorul Nicolae Jelescu şi poetul Valeriu Matei susţin un recital de poezie eminesciană, acompaniaţi, la chitară, de muzicianul Viorel Burlacu. Un alt proiect are loc pe 15 ianuarie – spectacolul Ciuleandra de Liviu Rebreanu în montarea Teatrului Național „Satiricus – Ion Luca Caragiale„, la Teatrul „Nadejda Aronetkaia” din Tiraspol. Printre partenerii Institutului Cultural Român la realizarea acestui proiect se numără Teatrul „Satiricus – Ion Luca Caragiale” și Uniunea Teatrală din Republica Moldova. O altă manifestare culturală organizată de Institutul Cultural Român de la Chișinău este expoziția de pictură Florentin Leancă, vernisată pe 16 ianuarie și deschisă publicului până în 30 ianuarie 2017, în Galeria Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici” din Chișinău. De asemenea, pe 17 ianuarie, Institutul Cultural Român de la Chișinău organizează un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, alături de solista Maria Florea. Partener: Sala cu Orgă.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul marchează Ziua Culturii Române la data de 15 ianuarie 2017, la sediul Institutului, printr-un concert omagial adus Mariei Tănase susținut de Trio Jezebel, a cărui protagonistă este Izabela Barbu, alături Mihai Melinescu și Tudor Anghelescu. În programul concertului sunt incluse cu preponderență piese ale Mariei Tănase, dar și alte piese reprezentative pentru cultura națională.

Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, în perioada 12 ianuarie – 10 februarie 2017, proiectul „Un secol de cinema românesc la Cinemateca Portugheză” care cuprinde proiecția a 26 de filme românești, reprezentative pentru şase generaţii ale cinematografiei româneşti, de la pionierii săi până în anii 2000, filme selectate de Dacin Sara. În deschiderea seriei de proiecții, pe 12 ianuarie, are loc, la sediul Cinematecii Portugheze, o masă rotundă cu presa de specialitate și cu reprezentanți ai mediului profesional din Portugalia.

A doua zi are loc o seară de gală a evenimentului, dedicată Zilei Culturii Naționale, cu participarea regizorilor Dan Pița, Șerban Marinescu și Laurențiu Damian, directorul Cinematecii Portugheze – José Manuel Costa, directorul Centrului Național al Cinematografiei şi al Arhivei Naționale de Film – Anca Mitran, istoricii de film Titus Vîjeu şi Marilena Ilieşiu. O altă manifestare culturală, cu titlul „Lisabona citește românește”, este organizată pe 14 ianuarie, împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză, la sediul Institutului.

Evenimentul constă într-un maraton literar prin care vor fi promovați autori români clasici, moderni și contemporani. Fiecare cititor își rezervă pe calendarul evenimentului un timp de lectură (circa 5 minute) și dispune, la alegere, de unul dintre volumele aflate în biblioteca Institutului. Lecturile au loc în limba portugheză și în limba română. Maratonul literar debutează cu o lectură din Lucian Blaga în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink și cu un text din Mihai Eminescu, intepretat de Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanți traducători din română în portugheză ai momentului. La eveniment participă E.S. Dna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Republica Portugheză.

Institutul Cultural Român de la Londra inaugurează, pe 14 ianuarie 2017, o secțiune de carte românească în cadrul Bibliotecii Willesden Green din Londra, în parteneriat cu Consiliul Brent, Biblioteca Națională a României și Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Secțiunea românească, ce ocupă un perimetru distinct în cadrul Bibliotecii din Brent, este inaugurată într-o ceremonie la care participă dl. Bhagwanji Chohan, Vice-Primar Brent Council însărcinat cu relația cu minoritățile, dl. Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Naționale a României și dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român la Londra. Ceremonia de deschidere este urmată de un eveniment comunitar, destinat celor mici.

Grupul de bibliofili „Romanians Love Books” derulează un atelier pentru copiii românilor din Brent, în cadrul căruia cei mici crează figurine inspirate din cărțile noastre pentru copii. De asemenea, îndrăgita poveste „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă este citită în limbile română şi engleză, pentru a-i familiariza pe copiii altor comunități prezenți la eveniment cu poveştile româneşti.

Institutul Cultural Român de la Madrid marchează Ziua Culturii Naționale printr-un dublu eveniment care debutează la 13 ianuarie 2017 cu o conferință – „Opera eminesciană şi dificultăţile traducerii” -, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, urmată, pe 16 ianuarie, de vernisajul expoziției „A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary)”, la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid. Expoziția rămâne deschisă publicului până la sfârșitul lunii ianuarie.

Institutul Cultural Român de la New York marchează Ziua Culturii Naționale prin manifestarea „Ziua Culturii Naționale în Statele Unite ale Americii și Canada”. La New York, în data de 11 ianuarie 2017, în Sala Auditorium de la sediul Institutului Cultural Român are loc vernisajul unei expoziții de carte cu volume de poezie reprezentative pentru lirica națională, din fondul Bibliotecii Institutului. Cărțile sunt însoțite de panouri cu reproduceri fotografice ale portretelor autorilor volumelor și succinte date biografice ale acestora. În cadrul vernisajului are loc un recital de poezie susținut de actorul american de origine română Ioan Ardelean și un recital de pian susținut de Matei Varga.

La Toronto, în Canada, sunt organizate două evenimente. Primul are loc la 15 ianuarie 2017, la Consulatul General al României, când este omagiată activitatea de traducător a profesorului american Adam J. Sorkin prin traduceri din poezia românească. O a doua componentă a manifestării este lansarea cărții „Autobuzul cu cocoșați” – primul volum de versuri în limba engleză al poetei Nora Iuga, publicat la editura Bitter Oleander Press, traducere de Adam J. Sorkin și Diana Manole. Cel de-al doilea eveniment de la Toronto este organizat la 17 ianuarie la Colegiul Glendon, unde Adam J. Sorkin, Diana Manole și Crina Bud (lector de limba română la Colegiul Glendon) au o întâlnire cu profesori universitari specializați în limbile romanice, traducători de limbă română și cu studenții care studiază limba română la Grendon College, unde există singurul Lectorat de Limbă Română din Canada.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează, pe 12 ianuarie 2017, concertul „Histories d’amour du Petit Paris” – un recital de lieduri semnate de compozitorul Matei Bucur Mihăescu, pe versuri de Veronica Micle, interpretate de soprana Alexandra Moroiu, acompaniată la pian de Matei Bucur Mihăescu, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa. Un alt eveniment muzical este organizat la 19 ianuarie – concertul de debut al turneului francez „Musique roumaine à travers les siècle”, dedicat promovării în Franţa a compozitorilor români, susţinut de pianista Angela Drăghicescu și de violonistul francez Virgil Boutellis-Taft la Sala Bizantină a a Palatului Béhague, marcând totodată și centenarul Dinu Lipatti.

Accademia Di Romania din Roma organizează, pe 17 ianuarie 2017, un proiect multicultural care debutează cu prelegerea susținută de prof. Nicoleta Neșu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca/Sapienza Universita di Roma) despre opera lui Mihai Eminescu. Actorul Marius Bizău recită din poeziile lui Mihai Eminescu, împreună cu studenți ai Catedrei de limba română din cadrul Universității Sapienza din Roma și Liga Studenților Români din Străinătate. În cadrul evenimentului, actorii italieni Roberta Costantino și Marco Mancini citesc un fragment din poemul Luceafărul. Seara se sfârșeşte cu un concert susținut de grupul vocal Arpeggio & Roua și invitații săi.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 12 ianuarie 2017, o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, la sediul Institutului. Evenimentul este moderat de Mosari Goldenberg, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scriitorul Ștefan Mitroi susține prelegerea „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu”, urmată de prezentarea volumului său „Dulce ca pelinul” (ediția 2016, Editura Rao).

Institutul Cultural Român de la Varşovia realizează proiectul cu titlul „Ziua Culturii Naționale 2017 în Polonia”, pe 16 ianuarie 2017, în cadrul căruia este proiectat documentarul România nemaivăzută, care prezintă aspectele tradiționale ale României actuale, evenimentul făcând parte din programul de diplomație publică și culturală conceput de Institutul Cultural Român de la Varșovia pentru anul 2017. Totodată, în cadrul proiectului „DADA ROOTS – expoziție dedicată Centenarului Mișcării DADA” (9 decembrie 2016 – 19 februarie 2017), la 14 ianuarie, are loc concertul trupei românești „Karpov not Kasparov” (Valeriu Borcoș, Eduard Gabia) împreună cu Alexandra Andronic și Corina Sucarov, la Toruń, marcând Ziua Culturii Naționale.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, în perioada 14-29 ianuarie 2017, expoziția de grafică „Ion Creangă și personajele sale” semnată de Ary Murnu. Vernisajul expoziției are loc la 14 ianuarie și include o lectură din povestirile lui Ion Creangă, susținută de muzeografa Andreea Tacu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook