12 martie 2019

Ian Buruma în dialog cu Cătălin Ştefănescu

Editura Humanitas și One World România invită pe cei interesați duminică, 17 martie 2019, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire specială cu istoricul și eseistul anglo-olandez Ian Buruma. Dialogul cu Cătălin Ștefănescu se oprește atât asupra celor două cărți ale lui Ian Buruma publicate până acum în limba română, cât și asupra pasiunii pentru cinematografie. Festivalul One World România (15 și 24 martie 2019) include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma care participă, între 16 și 22 martie 2019, la o serie de proiecții și dezbateri.Cărțile lui Ian Buruma, „Anul Zero. 1945, o istorie” și cea scrisă împreună cu Avishai Margalit, „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest”, vorbesc despre fracturi societale din care o revenire pare aproape imposibilă și despre efectele care apar atunci când relațiile de putere și influență se modifică dramatic. O atenție deosebită este acordată impactului asupra vieților indivizilor, acolo unde proiecțiile culturale se pot transforma de multe ori în prejudecăți, ură, intoleranță sau, alteori, în proiecte gândite să împiedice repetarea catastrofei.

A pleca de la zero înseamnă a lua totul de la capăt. Dar oare poţi să iei totul de la capăt după un război care a schimonosit planeta? Poţi să ceri doar dreptate, nu şi răzbunare? Poţi să ierţi? Poţi să ieşi teafăr din cel mai negru coşmar? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pune Ian Buruma în „Anul Zero. 1945, o istorie”, o carte fundamentală pentru înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Occidentalismul” reia povestea raporturilor dintre Est şi Vest, dar de data asta unghiul de vedere se schimbă. E tot o carte despre stereotipiile, fantasmele şi construcţiile urii. Numai că acum ţinta este Vestul, în care adversarii văd o lume a răului, lipsită de suflet, vibraţie şi viziune. O lume egoistă şi mercantilă, cosmopolită şi uscată, unde iluminarea spirituală şi autenticitatea morală nu se (mai) găsesc. Buruma şi Margalit iau în discuţie argumentele invocate de cei care detestă Occidentul şi analizează urmările pe care le poate avea cocteilul de intoleranţă, prejudecată, fanatism şi reacredinţă în articularea unor idei, atitudini şi acţiuni.

Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le prezintă publicului la festivalul One World România sunt: „Terminus” (1961), de John Schlesinger, „Durerea și mila” (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii” (1997), de Péter Forgács și „Ultimul dintre nedrepți” (2013), de Claude Lanzmann.

Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus” al celebrului cineast britanic John Schlesinger reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile – unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său – cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”.

Accesul în librărie este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook