31 octombrie 2022

GRÂU – Expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu

Marți 1 noiembrie 2022, începând cu ora 18:00, în spațiul The Institute (str. Băiculești 29) va avea loc vernisajul noii expoziții personale a sculptorului Virgil Scripcariu, cu participarea Cristianei Ursache /Galeria Artep, mediator cultural.

Artistul propune o explorare vizual semantică a grâului, ca simbol al hranei și, totodată, tensiunea care se naște când această resursă este pusă în pericol. Expunerea cuprinde câteva instalații de mari dimensiuni, create din ready-made-uri, artefacte venite dintr-o lume în care grâul avea un înțeles sacru. Artistul expune propriile trăiri, ivite în contextul războiului și a dezechilibrelor de tot felul pe care acesta le generează. „Grâu” este o metaforă a războiului dintotdeauna și totodată o chestionare a stării umanității – colectivitate versus individ.

Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice la clasa maestrului Vasile Gorduz, în anul 2003. Continuă cu studii post-universitare, aprofundând tema portretului în sculptură. Din 2004 participă la expoziții de grup în țară și în străinătate, realizează expoziții personale și aplasează lucrări în spațiul public în câteva orașe din țară. În anul 2006 se stabilește cu familia la Piscu, fost sat de olari în apropierea Bucureștiului. Împreună cu soția lui, Adriana, istoric de artă, pornește un proiect de cercetare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la Piscu; au loc numeroase acțiuni culturale, educaționale și artistice, local și în deplasare. În anul 2021 se inaugurează Muzeu-Atelier Școala de la Piscu, un spațiu cultural dedicat patrimoniului local dar și ceramicii țărănești din spațiul românesc în general și altor tehnici tradiționale de prelucrare a argilei. Inițiativa, coordonarea șantierului și conceptul expunerii îi aparțin lui Virgil Scripcariu (muzeu.piscu.ro). Inițiativa este recunoscută la nivel european, primind Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea Educație, Formare, Meșteșug.

Virgil Scripcariu face parte din comunitatea România Tradițiilor Creative, un grup de actori culturali care se preocupă de recuperarea și valorificarea elementelor de patrimoniu național, material și imaterial, pentru a le reconverti creativ în resurse pentru educație și dezvoltare culturală. www.traditiicreative.ro

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook