24 octombrie 2018

Forumul Tradiţiilor Creative, ediţia a II-a

Între 26 și 28 octombrie 2018, la The Ark – București, are loc cea de-a doua ediție a „Forumului Tradițiilor Creative”, un eveniment care aduce împreună, timp de trei zile, creatori, specialiști în diferite domenii culturale și artistice, precum și reprezentanți ai industriilor creative și ai instituțiilor publice din zona de cultură.



Actuala ediție a Forumului își propune să sublinieze importanța elementelor de patrimoniu cultural, material și imaterial, pentru dezvoltarea locurilor, oamenilor și comunităților, pornind de la exemplele de bună practică privind colaborarea dintre creatorii România Tradițiilor Creative care au devenit membri ai comunității la începutul anului 2017.

Prin intermediul conferințelor, dezbaterilor, atelierelor, expozițiilor și momentelor artistice, evenimentul va aduce în atenția publică două teme conexe conceptului de tradiții creative: educația privind patrimoniul cultural și materialele naturale (piatră, lut, lemn, in, cânepă ș.a.) folosite în meșteșugurile tradiționale ca resurse relevante pentru identitatea și mândria locală.

Deschiderea oficială are loc vineri seara, 26 octombrie 2016, de la ora 18:00, cu o masă rotundă pe tema „Tradițiile creative în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural”, la care iau cuvântul: Liliana Țuroiu (Președintele Institutului Cultural Român), Raluca Bragarea (Șeful departamentului Comunicare, Reprezentanța Comisiei Europene în România), Teodor Frolu (inițiatorul proiectului România Tradițiilor Creative), Alexandru Andrășanu (Director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Președintele Asociației Geomedia și coordonator al actualei ediții a Forumului Tradițiilor Creative), Liliana Passima (Directorul Muzeului Național al Țăranului Român), Anda Becuț Marinescu (Șef serviciu cercetare, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), Corina Mihăescu (Director al direcției Patrimoniu imaterial din cadrul Institutului Național al Patrimoniului), Lucia Leca (Coordonator al Anului European al Patrimoniului Cultural în România din cadrul Institutului Național al Patrimoniului), Andrei Borțun (Inițiator al proiectului Romanian Design Week), Monica Stroe (Lector Universitar Doctor, Departamentul Sociologie, Facultatea de Științe Politice, SNSPA) și Mircea Florian (Inițiator al proiectului Tulnicul – viitorul unui străvechi instrument).

Întreaga zi de sâmbătă, 27 octombrie 2018, în intervalul 12:30 – 14:30, este dedicată materialelor naturale. Participanții sunt invitați la conferința și dezbaterea „Materiale tradiționale ca resurse naturale transformate în identitate locală”, care aduce în discuție materialele folosite în construcții și în design. Pornind de la importanța folosirii materialelor naturale, tot sâmbătă, Grupul RURAL OAR prezintă Harta meșteșugarilor din România, iar Mihaela Pop, Asociația Meșteșukar Mobil, susține prezentarea proiectulul (în intervalul 14:30 – 15:00) „Politica publică pentru meșteșugul tradițional”.

Ziua dedicată materialelor naturale se încheie cu proiecția filmului documentar „Materie și gest”, lansat de Batem fierul la conac!, Țibănești. Filmul s-a născut organic în urma unui atelier internațional de dulgherie tradițională, desfăşurat anul trecut la Ţibăneşti, în curtea conacului Carp.

Ultima zi de Forum este dedicată educației privind patrimoniul. Duminică, 28 octombrie 2018, în cadrul conferinței și dezbaterii „Educația privind patrimoniul cultural”, o serie de organizații membre ale comunității România Tradițiilor Creative prezintă proiecte de succes și modele de bune practici privind valorificarea creativă a patrimoniului cultural.

Cristian Pelivan, în numele Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală prezintă proiectul cultural „Patrimoniu pentru încă un secol”, un proiect de educație privind vandalizarea elementelor de patrimoniu material; Virgil și Adriana Scripcariu povestesc despre proiectul Școlii de la Piscu de înfrățire a satelor Piscu (România) și Țigănești (Basarabia) prin colaborarea privind meșteșugul și lucrul cu materialele naturale dintre copiii celor două sate, iar Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia vorbește despre conceptul de geoproduse.

Tot duminică, se pune sub lupă unul dintre materialele naturale folosite în mod tradițional pe teritoriul României: cânepa. Gabriel Moncea, vicepreședintele Asociației Sustainable Lifestyle, prezintă aplicația „Harta Cânepii”, iar Teodor Frolu, manager, împreună cu Olah Gyarfas, designer, prezintă colecția „PATZAIKIN de Cânepă” din perspectiva materialelor naturale.

Atelierele de lucru cu materialele naturale de sâmbătă și duminică sunt dedicate atât copiilor, cât și adulților:

  • Sâmbătă, 27 octombrie 2018, în intervalul 15:00 – 17:00, Laura Leonte, designer și manager Cosânzeana, invită publicul la Atelierul de cusut pentru copii – „Să coasem frumos cu Cosânzeana”, iar Ioana Corduneanu, manager Semne Cusute, îi invită pe cei mari la Atelierul de cusut cu „Semne Cusute” (15:00 – 17:00)
  • Duminică, 28 octombrie 2018, arhitecții Daniel și Ramona Barbu-Mocănescu îi așteaptă pe cei mici la un „Atelier de experimentare și înțelegere a materialelor naturale” (10:00 – 12:00), iar pe cei mari la un „Atelier de utilizare a materialelor naturale în construcții” (10:00 – 12:00)
  • Tot duminică, 28 octombrie 2018, de la ora 14:00, Școala de la Piscu invită copiii la două workshop-uri: „Atelier de imprimare prin tehnica serigrafiei și olărit” și „Atelier de linogravură”
  • Duminică, 28 octombrie 2018 (10:00 – 14:00), Viorel Gheorghe, de la Atelierul Mobil le face celor mici o introducere în istoria canoei, le povestește despre diferite tehici de construcție, utilizări, iar apoi trece la construcția propriu zisă a unei machete de canoe
  • Mircea Florian (duminică, 28 octombrie 2018, în intervalul16:30 – 17:30) invită tinerii la un atelier de drâmbă, un instrument muzical în formă de potcoavă, prevăzut cu o lamă care se ciupește cu degetul în timp ce potcoava se ține în gură.

Numărul locurilor disponibile pentru ateliere este limitat. Se recomandă ca cei interesați să confirme participarea (cu numele participantului, vârsta și atelierul preferat) la adresa de e-mail contact@traditiicreative.ro, după consultarea paginei de Facebook dedicată evenimentului Forumul Tradițiilor Creative, ediția a II-a.

Ziua se va încheia cu proiecția filmului „România Tradițiilor Creative”, un proiect de video-documentare a tradițiilor creative de pe teritoriul României inițiat de DC Communication și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Pe toată perioada Forumului, vizitatorii sunt invitați la expoziția și târgul de proiecte și produse ale membrilor comunității „România Tradițiilor Creative” expuse la The Ark – Depozit de viitor (str. Uranus 150).

Expoziția „Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks”, prezentată de Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia, precum și expoziția „Obiecte meșteșugărești tradiționale pentru prelucrarea cânepii și a fierului” din colecția privată Radu George Dumitriu, pot fi vizitate pe toată durata evenimentului la The Ark.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook