16 septembrie 2019

Festivalul Internaţional al Aforismului, ediția a III-a

Festivalul Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, prima manifestare artistică de acest gen din România, a stârnit interesul cititorilor si al scriitorilor încă de la prima ediţie, iar acum s-a ajuns la ediția a III-a care se desfășoară la Tecuci în intervalul 3-4 octombrie 2019.



În 2017, invitatul de onoare a fost acad. Naji Naaman, scriitor libanez şi manager cultural de talie universală. Domnia sa a tipărit la Beirut, în şase limbi, în trei mii de exemplare şi a difuzat în foarte multe ţâri volumul „Gânduri desenate”, realizat de elevii tecuceni. Un ziarist inspirat scria că „aceşti tineri au pus Tecuciul pe harta culturală a lumii”.

La ediţia a II-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, doi invitaţi de excepţie, comparabili cu uriaşii bărbaţi care au înfăptuit Unirea de la 1918, au umplut sufletele participanților de bucurie.

Acad. Nicolae Dabija, scriitor de valoare mondială, a electrizat audienţa prin două discursuri marcate de un profund sentiment patriotic, iar domnul prof. univ. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române nu a putut ajunge la Festival din motive obiective, dar a trimis un emoționant cuvânt, din care reproducem un mic citat:

Doamna Ecaterina Cocuţa Vogoride a avut înălțimea de spirit, imperativul moral și curajul civic de a ne orienta destinul spre ceea ce suntem astăzi.

La primele două ediţii premianţi au fost din Canada, SUA, Italia, Franța, Israel şi Republica Moldova.

Pentru ediţia a III-a Festivalul are onoarea participării Hors concours a renumitului scriitor savant de la Universitatea Sorbona din Paris, domnul Francois Vaucluse, considerat cel mai valoros urmaş al lui Ferdinand de Saussure, întemeietorul structuralismului universal.

Iată programul evenimentului:
3 octombrie 2019

  • Ora 16:00 – Festivalul elevilor (recital de aforisme, concurs, desene, muzică etc.)

4 octombrie 2019

  • Ora 9:30 – 12:30 – Manifestări artistice în școli
  • Ora 12:30 – 14:00 – Pauza de prânz

    Ora 14:00 – 15:00 – Lansări de volume: Ionuţ Caragea – „Aphorismes roumains d’aujourd’hui” și Daniela Toma – „Identităţi”

    Ora 15:00 – 16:00 Aforismul în vizorul criticii şi istoriei literare (cu participarea scriitorilor: Mircea Coloşenco, Elis Râpeanu, C. Tudorache, Traian D. Lazăr)

    Ora 16:00 – 17:00 Recital de pian Mădălina Paşol şi laureații Concursului Internaţional „Valori Pianistice”

    Ora 17:00 – 17:30 Turnirul aforiştilor

    Ora 17:30 – 18:30 Gala premiilor

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook