Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis / Desene
Muzeul Național de Artă al României (sălile Kretzulescu, accesul vis-à-vis de Biserica Kretzulescu) și Arhiepiscopia Romană Catolică din București invită publicul duminică, 23 septembrie 2018, ora 16:00, la lansarea albumului „Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis / Desene”, eveniment care marchează și finisajul expoziției cu același titlu, deschisă la MNAR din 13 iunie 2018. Tot cu această ocazie, se prezintă și turul virtual al expoziției, realizat de artistul fotograf Emilian Săvescu. Lansarea albumului se face în prezența ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti și a directorului MNAR, dl. arhitect Liviu Constantinescu.
Prof. dr. Anna-Maria Orban, curatorul expoziției, spune:
Apariția acestui album este doar un prim pas în valorificarea acestei opere artistice unice – aparținând unui om deosebit, plin de har, Vladimir Ghika – ridicat la cinstea altarelor ca Fericit. Azi, la cinci ani de la beatificarea sa, aceste desene văd lumina tiparului în premieră, în forma unui album, grație Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.
Albumul a apărut la Editura ARCB sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar și prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB) și a Pr. dr. Francisc Ungureanu (Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika).
Expoziția mai poate fi vizitată până pe data de 23 septembrie 2018 inclusiv și cuprinde ilustrațiile realizate în jurul anului 1922 și pregătite pentru cartea sa „La Visite des pauvres”, niciodată publicată cu ilustrații. Aceasta a fost urmată de „Les Intermèdes de Talloires” ce prezintă o serie de gravuri realizate după desenele originale din anul 1919, dar publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris.
Celelalte desene reprezintă letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, două schițe de timbre cu „Stemele Principatelor Române”, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color „Învierea lui Lazăr”, „Misterele Rozariului” (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.
Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Expozitia este o revelatie. O serie de miniaturi care descopera lumi si lumi de sensuri. O calatorie care ni se dezvaluie sub lupa.
Dintre toate, e acolo o comoara anume: biografia lui Vladimir Ghika. Scrisa de mana, jumatate de pagina. O viata ca a lui in jumatate de pagina?! Ce e asta, modestie ori lipsa de inspiratie?
Intreaga poveste a desenelor trebuie urmarita in tihna. Are noima ei dintr-un univers care acum ne pare al altui eon.