13 decembrie 2019

Expoziții foto-documentare despre evenimentele de la Revoluția din ’89

Două expoziții foto-documentare, realizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989, ocupă în decembrie 2019 gardul care împrejmuiește Muzeul Național de Artă al României.Prima dintre expoziții constă într-o serie de panouri care arată pierderile uriașe pe care le-au suferit atât clădirea fostului Palat Regal, cât și o parte dintre lucrările aflate în patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfârșitul acelui an.

Pe atunci, Muzeul Național de Artă al României era situat în aripa Știrbei Vodă a fostului Palat Regal. În ianuarie 1990, muzeul a primit în administrare întreaga clădire, avariată în proporție de 90% în timpul Revoluției. Incendiul declanșat atunci s-a propagat și în laboratorul de pictură, ceea ce a dus la distrugerea operelor de artă care se aflau acolo, în timp ce alte zeci de lucrări au fost grav afectate și au necesitat ample restaurări, desfășurate atât în laboratoarele de specialitate ale muzeului, cât și cu ajutorul unor specialiști din țară și din Olanda, SUA, Franța, Italia.

Vreme de un deceniu, muzeul a rămas închis pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care, pentru a-şi valorifica patrimoniul, a organizat numai expoziţii temporare, atât la sediul său cât şi în străinătate. Începând cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).

În cadrul expoziției MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea făcute publice în premieră, ne arată clădirea în flăcări, cu pereți exteriori distruși și lucrări împușcate, sfâșiate sau crăpate. În paralel cu imaginile lucrărilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleași opere de artă după restaurare, mărturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabilă.

Dl. arh. Liviu Constantinescu, manager interimar al muzeului, declară:

Prin această expoziție, ne-am dorit să facem cunoscut efortul depus pentru a salva, păstra și reface atât clădirea fostului Palat Regal, cât și patrimoniul MNAR. A fost o muncă uriașă, desfășurată atât pe perioada evenimentelor din timpul Revoluției, când angajații au reacționat prompt pentru salvarea lucrărilor, pe care le-au dus în depozite, cât și în perioada de după, când s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucurăm că acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89, Palatul este integral restaurat și redat circuitului public, iar multe dintre „suferințele” operelor de artă sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie.

Cea de-a doua expoziție, realizată în parteneriat cu Agenția Națională de Presă, este alcătuită din 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES de la evenimentele din decembrie ’89.

Realitatea acelor momente a fost surprinsă de fotoreporterii agenţiei, care şi-au făcut datoria fără ezitare, astfel încât, acum, AGERPRES poate prezenta filmul evenimentelor de la Revoluţie.

Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES, spune:

AGERPRES contribuie la menţinerea vie a memoriei naţionale prin expoziţiile de fotografii pe care le realizăm pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevărate mărturii, iar noi conştientizăm că ne bucurăm acum de libertate datorită sacrificiului românilor de la Revoluţia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect si preţuire în faţa lor şi a măreţiei acelui moment istoric.

Printre momentele surprinse sunt scene cu evenimentele din Timişoara, preluarea puterii de către mulţimea aflată în locul care ulterior avea să se numească Piaţa Revoluţiei şi fuga familiei Ceauşescu cu elicopterul.

Pentru mai multe detalii scrieți la: comunicare@art.museum.ro.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook